Zemaljski muzej BiH uskoro otvara vrata Odjela za prahistoriju (VIDEO)

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine u saradnji s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Zemaljskim muzejom BiH prezentirala je rezultate projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH”.

Projekt je implementirala Komisija u saradnji sa Zemaljskim muzejom BiH, dok su sredstva u iznosu od 625.000 američkih dolara osigurana iz Fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, odnosno US State Departmenta.

Implementator projekta, koji je počeo krajem 2015. godine, je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Koordinatorica Projekta Aida Bičakčić istakla je da je na ovom projektu spoveden cijeli set mjera koji u konačnici treba da doprinesu zaštiti kolekcija ali i samog objekta Muzeja koji tako postaje siguran za čuvanje vrijednih zbirki.

Tako je ističe završena restauracija krovova nad Odjeljenjem za prahistoriju, te restauracija enterijera kao i zidnog i stropnog slikarstva.

Također, završeni su radovi na ugradnji sistema vatrodojave u zgradama arheologije i prirodnih nauka, te videonadzora u cijelom kompleksu Zemaljskog muzeja BiH.

Krunski rad i najvidljiviji, smatra BIčakčić, bio je rad na konzervaciji i restauraciji stropa u sali Odjeljenja za prahistoriju.

-Ona je konačno, prvi put od 1992. godine, spremna da bude otvorena za javnost. Spremna biti domaćin svoje zbirke i nadam se da će građani BIH uskoro moći uživati u svemu što je naše kulturno naslijeđe a čuva se u Zemaljskom muzeju – navela je.

Riječ je o tome da će radovi poduzeti u okviru ovog projekta stvorit uvjete za postavljanje izložbe “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba”, koja će nakon niza godina ponovno biti prezentirana u obnovljenim izložbenim salama Odjeljenja za arheologiju.

U zvaničnom programu prezentacije obratili su se ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amir Pašić, direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson istakao je zadovoljstvo što je okončan još jedan projekt uz podršku Fonda američkog ambasadora, skrenuvši ujedno pažnju i pozvavši i bh. vlasti da se više uključe u probleme ove institucije, koja je kako smatra primjer zajedničke prošlosti i budućnosti.

Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amir Pašić istakao je ulogu Ambasade SAD u BiH i specijalnog Fonda američkih građana za renoviranje sale za prahistoriju podsjetivši da je uz pomoć ovog Fonda realizovano dvadeset projekata zaštite nacionalnih spomenika u BIH

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić podsjetio je da je Muzej temeljna naučna i kulturna institucija u BiH.

Govoreći o saradnji s Ambasadom SAD u BiH Sijarić je istakao kontinuiranu pomoć, koja se osim u podršci kroz razne projekte Muzeju ogleda i u povezivanju sa srodnim institucijama, te u davanju primjera drugim ambasadama u BiH. Tako da su se u pomaganje Muzeju uključile i ambasade Italije, Švedske…

Sijarić je istakao da je Zemaljski muzej prethodnih desetak godina više preživljavao, te najavio aktivnosti vezene za nadajmo se skoro otvaranje za javnost Odjela za prahistoriju.

Konaković se ovom prilikom zahvalio ambasadi SAD na kontinuiranom pomaganju Zemaljskom muzeju i drugim institucijama. On je ovom prilikom naveo da Kanton Sarajevo iako nije osnivač ima obaveze prema Zemaljskom muzeju koje izvršava, te obećao da će se Kanton još više uključiti u pomaganju ovoj instituciji.

Nakon protokolarnog djela prezentacije predstavljena je i sofisticirana oprema nabavljena u okviru projekta, koja će unaprijediti dosadašnju praksu u provođenju mjera preventivne konzervacije, kao i rad Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja BiH.