Žene Srebrenice mirnom šetnjom podsjetile na 11. juli 1995. godine

Kao i svakog 11. u mjesecu u Tuzli, članice Udruženja “Žene Srebrenice“ danas su mirnom protestnom šetnjom u Tuzli podsjetile javnost na stravične zločine i genocid nad Bošnjacima, koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine.
Prolaze mjeseci, godine, a majke koje traže istinu o zločinima počinjenim u Srebrenici i kažnjavanje zločinaca nemaju vjeru u pravdu. Ogorčene su, prije svega na spor proces ekshumacija i identifikacija.
“Imali smo jučer sastanak OO oko ukopa NN Međutim nismo se složili o ukopu.”, kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.
“Mnoge porodice nisu za to tako da još nemamo informaciju koliko će se tačno ukopati.Još je rano,valjda će biti još identifikacija do 11 juna. Do sad ima 10 koje su povtrđene.Ima porodica koje izbjegavaju i neće da prihvate da tijela nisu potpuna.Ja molim tajke porodice da prihvate to što ima od kostiju i da se ukopaju. I ja sam prihvatila tu činjencu”,porućila je sa mirnog protesta Nura Begović, potpredsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.
Mirnoj protestnoj šetnji pridružili su se i učenici Mješovite srednje škole, Građevinske škole i Medicinske škole iz Tuzle.
“Danas smo ovdje da podržimo majke Srebrenice,jer je veoma bitno da se mi kao mladi ljudi borima da se ovo nikad ne zaboravi i da se trudimo i opominjemo da se nikad ne ponovi”, izjavila je Ajla Mušanović, učenica Medicinske škole u Tuzli.
I današnjom mirnom šetnjom žene Srebrenice su podsjetile na 11. juli 1995. godine u kojem su Holandski bataljon, Međunarodna zajednica i UN, 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštićene zone Ujedinjenih naroda”, napaćenih troipogodišnjom opsadom, predali u ruke zločincima.