“Žene Srebrenice” predale oko 2.000 fotografija ubijenih žrtava genocida

Udruženje građana “Žene Srebrenice”, koje okuplja porodice žrtava genocida, jučer je Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari doniralo na trajno čuvanje oko 2.000 fotografija ubijenih žrtava genocida, prenosi Anadolu Agency (AA).

Članice udruženja su godinama prikupljale fotografije, u nastojanju da sačuvaju identitet žrtava i sjećanje na njih.

Tokom naredne sedmice Memorijalni centar Srebrenica-Potočari će preuzeti fotografije žrtava genocida koje u svojoj arhivi posjeduje udruženje “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa”.

“Ovom prilikom još jednom pozivamo udruženja i porodice žrtava genocida, koji posjeduju fotografije ili predmete svojih najmilijih da ih doniraju Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari na trajno čuvanje”, navodi se u saopćenju Memorijalnog centra koji je nedavno pokrenuo akciju prikupljanja predmeta koji su pripadali ubijenim žrtvama genocida ili preživjelim žrtvama genocida koje su boravile u Srebrenici od 1992. do 1995. godine.

Fotografije mogu biti donirane lično, u digitalnom obliku putem slanja na službenu e-mail adresu Memorijalnog centra ([email protected]) ili uručene nekom od udruženja registrovanih u Tuzli i Sarajevu.

“Iako je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici sudski dokazana i nepobitna činjenica, svjedoci smo da to negatorima genocida ne predstavlja ništa. Lažima i obmanama pokušavaju se iskriviti historijski utvrđene činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima srednjeg Podrinja. Ovih dana smo se imali priliku uvjeriti u to”, navodi se u saopćenju.

Zbog toga je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, kao institucija koja je i osnovana s ciljem da čuva sjećanja na žrtve genocida, pozvao sva udruženja i sve članove porodica ubijenih žrtava da se uključe u projekte koje je Centar pokrenuo u zadnjih mjesec dana.

“Cilj je samo jedan da se istinom, činjenicama i dokazima odupremo negatorima genocida i sljedbenicima ratnih zločinaca, i da se nikad i nikome više ne ponovi Srebrenica”, zaključeno je na kraju.

Pročitajte...