Zgrada RGGF-a bit će obnovljena

Početak obnove jedne od najstarijih zgrada Univerziteta u Tuzli, zgrade Rudarsko građevinsko-geološkog fakulteta polazna je tema naučne konferencije o energetskoj efikasnosti koja će naredne sedmice biti održana u Tuzli. Na konferenciji će se govoriti o energetskom i klimatskom planu Bosne i Hercegovine, obavezama države na polju energentske efikasnosti, zakonskim propisima u ovoj oblasti u sektoru izgradnje i dugoročnoj strategiji obnove zgrada. Među učesnicima će biti predstavnici Vlade, Grada Tuzla, domaćeg nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

novinar Azra Mešić

Državne i kantonalne institucije, USAID, UNDP, GTZ i stručnjaci sa Rudarsko-građevinsko geološkog fakulteta učestvovat će na konferenciji o energetskoj efikasnosti, elementu održive tranzicije, koja je najavljena za narednu srijedu na Univerzitetu u Tuzli.

– Ova konferencija treba da bude početna točka za početak radova na zgradi RGGF-a koja je izgrađena 1958. godine i stolarija nikad nije promijenjena. Vrlo je otežano odvijanja nastavnog procesa u zimskim i ljetnim danima, kaže prof.dr. Nedim Suljić, prodekan za naučnoistraživački rad na RGGF-u.

Prema elaboratu o energetskoj efikasnosti koji ima RGGF, zgrada ovog Fakulteta troši toliko energije na zagrijavanje kao da nema prozora. Zato su u menadžmentu pokrenuli projekt utopljavanja u skladu sa pravilima energetske efikasnosti i već su krenuli u njegovu realizaciju.

– Kompletan projekat sa unutrašnjim i vanjskim dijelom je 560.000 KM. Od toga je Fakultet već uložio 75.000 KM u sjevernu stranu. Zatim, tri ostale strane će koštati 175.000 KM. Ljudi već rade. Pomogla nam je Vlada na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem. Dobili su pripremne crteže i sve već rade, kaže prof. dr. Kemal Gutić, dekan RGGF-a.

Očekuje se da će Konferencija koju RGGF organizuje zajedno sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH obezbijediti sufinansiranje renoviranja zgrade. Uslov međunarodnih organizacija da se uključe u projekt je investiranje 50% iznosa iz kantonalnog Budžeta, za šta će se tražiti podrška u Skupštini TK, kazao je na press konferenciji  skupštinski zastupnik Bego Gutić.

Pročitajte...