Zimbabve slavi kraj ere predsjednika Mugabea

HARARE, 22. novembra (FENA) – Oduševljeni Zimbabveanci slavili su do kasno u noć nakon što je Robert Mugabe podnio ostavku na mjesto predsjednika.

On je na vlasti bio 37 godina, te je jednom rekao da ga “samo Bog” može maknuti s te pozicije.

Uskoro se očekuje povratak njegovog nekadašnjeg saveznika, a današnjeg protivnika, bivšeg potpredsjednika Emmersona Mnangagwe iz Južne Afrike i on bi samo nekoliko sati nakon toga mogao biti imenovan novim predsjednikom, izvještava BBC.

Mugabeova ostavka došla je u obliku pisma koje je naglas pročitao predsjednik parlamenta.

U njemu je Mugabe, koji se do tada opirao pritisku javnosti, vojske i vlastite stranke da podnese ostavku, kazao da podnosi ostavku kako bi omogućio neometan i miran prijenos vlasti, te da je njegova odluka dobrovoljna.

Ova objava je naglo prekinula saslušanje za njegov opoziv koje je počelo u utorak.

Zastupnici iz vladajuće stranke i opozicije zagrmili su od veselja, a spontane scene radovanja su se raširile ulicama na kojima su ljudi plesali, pjevali, trubili u automobilima i mahali zastavama.

– Tako sam sretan, sjajno, osjećam se jako uzbuđeno, ovo je najvažniji trenutak za našu zemlju. Noćima nismo spavali nadajući se i čekajući i tako smo sretni. Gotovo je i završeno – rekao je Julian Mtukudzi za novinsku agenciju AFP.

Aktivistica i politička kandidatkinja Vimbaishe Musvaburi rasplakala se od sreće dok je razgovarala s BBC-em.

– Mi smo umorni od tog čovjeka, tako nam je drago da je otišao. Mi ga više ne želimo i da, danas, to je pobjeda – kazala je.

Vladajuća ZANU-PF stranka je saopćila da će bivši potpredsjednik Emmerson Mnangagwa naslijediti Mugabea.

Mnangagwina smjena početkom ovog mjeseca je pokrenula političku krizu.

Mnogi su to vidjeli kao pokušaj da se oslobodi put za Grace Mugabe da naslijedi svog supruga na mjestu čelnika, što je razljutilo vojno rukovodstvo koje je preuzelo vlast i Mugabea smjestilo u kućni pritvor.

Devedesettrogodišnji Mugabe je do svoje ostavke bio najstariji predsjednik na svijetu.

Prema ustavu, njegov nasljednik bi trebao biti trenutni potpredsjednik Phelekezela Mphoko, pristalica Grace Mugabe, ali zvaničnik ZANU-PF-a Larry Mahvima za Reuters je izjavio da će se Mnangagwa vratiti kući u 13:30 po lokalnom vremenu, nakon čega se očekuje da će položiti zakletvu.

Međutim, pored pozdravljanja dobrih vijesti, opozicija i ličnosti iz civilnog društva upozorili su da se politička kultura mora mijenjati.

Opozicioni čelnik Morgan Tsvangirai za BBC je rekao da se nada da se Zimbabve nalazi na “novoj putanji” koja će uključivati slobodne i pravedne izbore.

Istaknuti zimbabveanski opozicioni političar David Coltart je napisao na Twitteru: “Mi smo uklonili tiranina, ali ne još i tiraniju”.

(RTVTK/FENA) B.D.

Pročitajte...