Živinice: Uz biciklističku stazu posadili drvored divlje trešnje

Dan planete Zemlje obilježen je ekološkim aktivnostima u Kladnju gdje je boravio italijanski ambasador i u Živinicama gdje su zahvaljujući Ambasadi Italije učenici, članovi ekološke sekcije realizirali projekt sadnje drvoreda divlje trešnje uz autoput za bicikla na lokalitetu Ciljuge.

novinar Azra Mešić

Učenici živiničke Gimnazije su na petogodišnjicu od potpisivanja Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama zasadili ukupno 75 stabala divlje trešnje uz autoput za bicikle na Ciljugama. Još 25 posadit će na drugoj lokaciji. Pokrovitelj ove ekološke manifestacije je Italijanska ambasada.

  • Kroz sekciju Eko vizija obilježavamo razne važne ekološke datume, kao što je Dan voda, Dan šuma. Između ostalog danas je Dan planete Zemlje i baš iz tog razloga smo odabrali da posadimo 100 sadnica divlje trešnje radi poboljšanja životne sredine, kaže za RTVTK Elma Fočić, učenica Gimnazije Živinice.

Organizacije mladih ljudi, italijanska Agencija za razvojnu saradnju, UNDP i italijanske nevladine organizacije u našoj zemlji odazvale su se pozivu ambasadora da ovakvim akcijama promoviraju borbu protiv posljedica klimatskih promjena i formirale jedinstvenu Zelenu mrežu.

  • Na taj poziv prijavilo se više od 70 mladih ljudi. Iz našeg TK prijavili su se mladi ljudi iz Živinica, Kladnja, Tuzle i svjedoci smo da su oni imali jako dobre ideje koje ćemo evo danas početi da implementiramo, kaže Jasmina Ovčina, predstavnica Ambasade Italije u BiH.

Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica kaže da je ovo jedna od akcija u kojoj učestvuje i Grad Živinice u aprilu, koji su proglasili mjesecom čistoće.

  • Grad Živinice je jedan od prvih gradova koji je podržao ove projekte i sa Italijanskom ambasadom smo realizovali ovaj projekt, kaže on.

Osim Živinica i Kladnja gdje se sadilo danas, u čast Danu planete Zemlje sadit će se i u Banovićima, Brčkom, Bihaću, Srbcu, Sarajevu i na Kozari.

Pročitajte...