Živiničke škole čekaju pelet da pokrenu novi sistem grijanja vrijedan 220.000KM

Dvije škole u Živinicama dovršile su posao zamjene kotlova na lož ulje, novim kotlovima na pelet kojima će od ove zimske sezone zagrijavati školske zgrade. Gimnazija i Mješovita srednja škola dobile su investiciju od ukupno 220 hiljada konvertibilnih maraka u okviru projekta Pametne škole 2, koji Vlada Tuzlanskog kantona realizuje u saradnji sa Brodsko-posavskom županijom iz Hrvatske. U posjeti ovim školama danas je boravila delegacija kantonalnog Ministarstva za obrazovanje i nauku.

novinar Azra Mešić

Učionice u kojima nastavu pohađa 270 učenika živiničke Gimnazije još nisu tople. Časovi su zbog toga skraćeni. U međuvremenu Škola je ugradila novi kotao sa sistemom grijanja na pelet.

  • Ovaj projekat je vrijedan preko 100.000KM. Sve smo završili na vrijeme. Očekujemo samo naručeni pelet od firme koja je prošla na tenderu, kaže za RTVTK Muljka Hamzagić, direktorica Gimnazije Živinice.

Pelet očekuju u toku naredne sedmice, kad prođe tenderski žalbeni rok, kaže direktorica. Isti slučaj je i u susjednoj zgradi u Mješovitoj srednjoj školi koju pohađa 1.240 učenika, a gdje su ugradili dva nova kotla.

  • Još uvijek nismo u mogućnosti da pustimo grijanje u funkciju zbog toga što nemamo grejno tijelo da ćemo krenuti nesmetano u izvođenje nastave jer trenutno kad su u pitanju ove dvije škole skraćeni su časovi sa 45 minuta na 30 minuta, kaže Osman Havušić, direktor MSŠ Živinice.

U okviru prvog projekta u kojemu su s partnerima iz Hrvatske učestvovali Vlada Tuzlanskog kantona odnosno Ministarstvo privrede i Centar za razvoj i podršku iz Tuzle investirano je u energetsku efikasnost u ukupno šest škola. One danas na godišnjem nivou grijanje plaćaju pet do šest hiljada konvertibilnih maraka manje. U projektu Pametne škole 2 investicija je najmijenjena za ukupno 18 škola u Tuzlanskom kantonu.

  • Na nekim školama će se raditi još neke dodatne mjere energetske efikasnosti poput zaamjene stolarije i termoizolacije vanjskih zidova, ali sve škole će dobiti kotlove na pelet i smanjit će se značajno zagađenje zraka na ovom području, pojašnjava Adi Tanović, djelatnik CRP-a.

Grad Živinice pomogao je finansijski izgradnju dimnjaka, a dvije škole planiraju zajedno graditi i skladište za pelet, zbog čega im je u posjeti bila delegacija Ministarstva za obrazovanje i nauku. Podržat će plan.

  • Mi smo ranije kao Vlada TK kroz kapitalna ulaganja odvojili neka sredstva za poboljšanje uslova. Čekamo narednu sedmicu i sjednicu Skupštine Kantona da se usvoji rebalans budžeta gdje su također predviđena sredstva za kapitalna ulaganja u školama, kaže prof.dr. Elvis Baraković, ministar za obrazovanje i nauku TK.

U okviru Projekta Pametne škole 2 osim u Živinicama, već su završeni radovi u Mješovitoj srednjoj školi u Teočaku, te u osnovim školama u Stuparima i Klokotnici. Aktuelni su radovi još na tri škole u Džakulama, u Špionici i u Gornjim Raincima.