Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o karcinomu kod djece

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku, nizom aktivnosti pod sloganom „Budi zlatan”. Na području našeg Kantona, 19 je slučajeva u procesu liječenja.

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, mukotrpna je teška i duga. Nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Liječenje je zahtjevno i kompleksno. Veliki teret, prema riječima Atife Buldić – Bešić, iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” nose roditelji. 19-oro djece u procesu liječenja trenutno je na području našeg Kantona. Pozitivna stvar u cijelom procesu, prema riječima naše sagovornice jeste da pacijenti imaju dobru zdravstvenu njegu.

Zlatni septembar čiji je simblo zlatna vrpca, označava borbu protiv dječijeg raka. Udruženje “Srce za djecu”, obilježavanje ovog mjeseca započelo je na simboličan način. Osvijetljene su značajne građevine u Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Bihaću.

Mnogi gradovi dočekali su Zlatni septembar i spremno ga obilježili na najljepši način. Zgrada Kantonalne privredne komore Tuzla, u zlatnim je bojama. Cilj Zlatnog septembra i jeste da se podigne svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo, poručili su iz Udruženja “Srce za djecu”. TK vodeći je po broju oboljele djece u Federaciji. Na godišnjem nivou, oko 12 do 15 je novootkrivenih slučajeva.

Pročitajte...