ZOI – Pyeongchang: Danas prva takmičenja, svečano otvaranje u petak

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Kvalifikacijama u curlingu i skijaškim skokovima danas u južnokorejskom Pyeongchangu počinju prva takimičenja na 23. zimskim olimpijskim igrama.

Ceremonija svečanog otvaranja održat će se u petak na Olimpijskom stadionu s počekom u 20 sati po lokalnom, odnosno 12 sati po srednjoevropskom vremenu.

Otvaranju će prisustvovati 35.000 gledalaca, a ceremoniju će preko tv prijenosa pratiti više od dvije milijarde ljudi širom svijeta.

Meteorolozi za sutra predviđaju izuzetno niske temperature u Pyeongchangu zbog čega su organizatori najavili da će skratiti program sa četiri na dva sata. Za sportste je predviđeno grijanje sjedišta, a za gledaoce topla odjeća.

U narednih 17 dana za 102 kompleta medalja borit će se 2.900 sportista iz 92 države, među kojim će biti četvoro bosanskohercegovačkih olimpijaca – Elvedina Muzaferija, koja će nositi bh. zastavu na ostvaranju, i Emir Lokmić u alpskom skijanju, te Tanja Karišik i Mladen Plakalović u skijaškom trčanju.

Na programu ZOI biće zastupljeni – alpsko skijanje, biatlon, bob, snowboard, skijaško trčanje, hokej na ledu, ski skokovi, brzo klizanje, umjetničko klizanje, curling i skijanje slobodnim stilom.

Pyeongchang je za Sapporom 1972. i Naganom 1998. treći grad u u Aziji, kojem je povjerana organizacija zimskih olimpijskih igara.

Južna Koreja je već bila domaćin Letnjih olimpijskih igara 1988. godine, koje su održane u Seulu, a prvi put biće domaćini najznačajnijeg sportskog događaja u zimskim sportovima.

Ovogodišnje igre zasjenila je doping afera sportista Rusije, kojim je Međunarodni olimpijski komitet dozvolio nastupe samo određenim tamičarima i to pod neutralnom zastavom. Igre je obilježio i rasterećenje političkih napetosti na Korejskom polutoku. Sjeverna Koreja je na igre u susjednu Južnu Koreju poslala 22 svojih sportsta.

Tekmičenja svakog dana igra će počinju od 9.00 sati po lokalnom, odnosno u ponoć po našem vremenu.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno