Žrtva koronavirusa: Danas dženaza Belmi Šoljanin, ženi čija smrt je potresla BiH

Na sarajevskom gradskom mezarju Vlakovo danas će u 14.30 sati biti održani ukop i dženaza Belmi Šoljanin, aktivistici koja je preminula u nedjelju u 37. godini života, tri dana nakon što je na svijet donijela svoje treće dijete, zdravog dječaka.

Šoljanin, koja je bila zaražena korona virusom se porodila u Ginekološko-akušerskoj klinici KCUS-a i na svijet donijela dječaka koji je negativan na virus.

Belma je, prema podacima KCUS-a, u 35. sedmici trudnoće primljena u izolatorij na Podhrastovima, gdje je imala obostranu upalu pluća i ozbiljnu kliničku sliku. Liječena je i ljekari su pustili da se trudnoća razvija do minimalne zrelosti bebe. Potom su morali obaviti porod, carskim rezom, kako ne bi izgubili bebu. Porođaj je obavljen na GAK-u, nakon čega je mlada žena vraćena u izolatorij, gdje je i preminula tri dana kasnije, dok je beba ostala na klinici na Jezeru.

Iza nje je ostao suprug i dvije curice, koji su također trenutno pozitivni na korona virus.

Belma Šoljanin je bila direktorica Instituta za majku i dijete. Šoljanin je bila suosnivačica Udruženja i Facebook grupe Centar za trudnice i mlade majke – Savjetovalište udruženja TIM, gdje su žene iz cijele BiH i regiona tražile savjete i dijelile iskustva o trudnoći, porođaju, dojenju, majčinstvu…

Ostaće upamćena kao filantropkinja koja je godinama, i kao majka i kao psiholog, nesebično pomagala mladim mamama i trudnicama da lakše i uspješnije shvate ulogu roditeljstva.

Njen prerani odlazak ostavio je u žalosti više od 61.000 žena koje su članice grupe Centar za trudnice i mlade majke, ali i brojne građane i u BiH i u regiji.

Pročitajte...