Žuljević: BiH na dnu europske i svjetske ljestvice po darivanju organa (VIDEO)

BiH je na samom dnu europske i svjetske ljestvice po darivanju organa, izjavio je u četvrtak u Mostaru predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljavić.

– Mi prosječno imamo 20-tak transplantacija u Federaciji BiH dok susjedna Republika Hrvatska ima 300-400 što je ogromna razlika – kazao je Žuljević novinarima uoči tribine Darivanje organa-novi život na dar koja je organizirana u povodu Svjetskog dana bubrega.

Kao razlog tako malog broja transplantacija Žuljević navodi neprovođenje Zakona o transplantaciji organa.

Po njegovima riječima, Federalno ministarstvo zdravstva je najodgovornije jer ono to treba provesti kao i koordinatori u Federaciji koji, trebaju utvrđivati moždane smrti i razgovarati s obiteljima kako bi pristali na darivanje organa.

Žuljavić je upozorio kako se broj bolesnika koji su na dijalizi iz godine u godinu se povećava. Razlog tome je, kako je kazao, nedovoljna prevencija bubrežnih bolesti.

– Mi se bavimo zapravo posljedicama. Dijalize su nam prilično loše. Imamo zastarjelu aparaturu, nemamo dovoljno ni lijekova, a o kadru medicinskom da i ne pričam – kazao je predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

Ocijenio je kako je transplantacija najbolji način liječenja kod zatajenja bubrega te da je vrlo važno podići svijest o darivanju organa kako bi “imali više transplantacija i kako bi spašavali ljude, ustvari skidali ih s aparata za dijalizu”.

– Mi smo svi potencijalni primatelji pa tek onda darivatelji – upozorio je Žuljević.

Ustvrdio je kako je 20 puta veća šansa da će nam trebati neki od organa za transplantaciju nego da ćemo sami biti darivatelji.

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg s večerašnje tribine u Mostaru pozvao je ljude da postanu donori te da na taj način pruže nadu oboljelima.

Dražen Zemun iz Križevaca (RH) transplantirao je srce 2008. godine u Zagrebu.

– Sada će mi biti 10 rođendana po srcu i osjećam se ne dobro, nego fantastično – istaknuo je Zemun.

Smatra kako je jedini i ispravni put za ljude koji boluju od raznovrsnih bolesti – transplantacija organa te da je to povratak u novi život.

Naveo je kako je na srce čekao oko 4 mjeseca.

Pomoćnik ravnatelja SKB-a Mostar za znanstveno-istraživački rad za nastavu Ivica Ćavar kazao je da su u intenzivnim pripremama kako bi pokrenuli transplantacijski program u bolnici.

Naveo je kako je to dugotrajan proces te da nije jednostavan, ali su se prihvatili tog izazova i nada se kako će uskoro krenuti s transplantacijom tkiva i organa u SKB-u Mostar.

Inače, tribinu su organizirali Donorska mreža u BiH, Udruga dijaliziranih i transplantiranih FBiH i SKB Mostar.

Pročitajte...