Zvaničnici Bijele kuće: Trump će proglasiti Jerusalem glavnim gradom Izraela

– Američki predsjednik Trump će uskoro narediti State Departmentu da započne pripreme za preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem

WASHINGTON (AA) – Tri neimenovana visoka zvaničnika Bijele kuće kasno sinoć potvrdila su da američki predsjednik Donald Trump namjerava proglasiti Jerusalem glavnim gradom Izraela i preseliti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump će uskoro narediti State Departmentu da započne pripreme za preseljenje ambasade u Jerusalem, ali taj proces bi mogao potrajati godinama, kazali su neimenovani zvaničnici.

Iz Bijele kuće ranije sinoć je najavljeno da će se Trump danas obratiti javnosti i saopćiti svoju odluku vezanu za Jeruzalem.

“Treba tu vremena da se pronađe lokacija buduće ambasade, zadovolje sigurnosni i drugi aspekti. Izgradnja i otvaranje nove ambasade nije instant posao koji se može odmah završiti“, kazao je predstavnik Bijele kuće.

Iz Bijele kuće tvrde da je Trumpov plan u skladu s historijskom istinom, a nikako u suprotnosti s međunarodnim normama.

Trumpov plan već je izazvao oštre reakcije međunarodne zajednice, a posebno islamskog svijeta.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je upozorio da bi taj američki potez imao niz teških posljedica, jer je Jerusalem crvena linija za muslimane.

 

Pročitajte...