Zvizdić danas u službenoj posjeti Makedoniji: Sastanci sa Ivanovom i Zaevom

– Zvizdić, premijer Republike Makedonije Zoran Zaev i premijer Republike Bugarske Boyko Borisov priključiće se Maršu života u čast i znak sjećanja na Jevreje deportovane iz Makedonije tokom Drugog svjetskog rata i položiti cvijeće na spomenik „7.144 makedonska Jevreja“ kod Tvornice duhana u Skoplju

SARAJEVO (AA) – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH koja 11. i 12. marta boraviti u službenoj posjeti Republici Makedoniji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvizdić će prisustvovati koncertu Makedonskog filharmonijskog orkestra koji će biti upriličen u okviru komemorativnog programa povodom 75. godina od holokausta nad makedonskim Jevrejima.

Zvizdić će se susresti sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, a potom slijedi potpisivanje Sporazum o uslovima putovanja državljana dviju država i Protokola o saradnji u obrazovanju između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrazovanja Republike Makedonije.

Zvizdić, premijer Republike Makedonije Zoran Zaev i premijer Republike Bugarske Boyko Borisov priključiće se Maršu života u čast i znak sjećanja na Jevreje deportovane iz Makedonije tokom Drugog svjetskog rata u 10 sati i položiti cvijeće na na spomenik „7.144 makedonska Jevreja“ kod Tvornice duhana u Skoplju.

Zvizdić će prisustvovati komemorativnoj sjednici Skupštine Republike Makedonije koja će se održati povodom obilježavanja 75. godišnjice deportacije makedonskih Jevreja i imati susret sa predsjednikom Skupštine Makedonije Talatom Xhaferijem. Tokom boravka u Skoplju predsjedavajući Zvizdić će se susresti i sa predsjednikom Makedonije Gjorgeom Ivanovom.

Delegaciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pored predsjedavajućeg Zvizdića, čine ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.