Zvizdić: Formirati programske proevropski orijentisane koalicije (VIDEO)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da se nakon održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini trebaju formirati programske, a ne matematičke koalicije koje će biti proevropski orijentisane.

– Takve koalicije trebaju biti parnterske bez toga da iko ima dominantnu ulogu. Potrebno je raditi na jačanju vladavine prava i regionalnoj saradnji – smatra Zvizdić.

Predizborna kampanja, kaže, nije trajala mjesec dana već dvije godine. U tom pogledu, navodi da se neće ostvariti “određene namjere kao što je ona o formiranju trećeg entiteta”.

Govoreći o evropskim integracijama naglasio je da su radne grupe koje rade na davanju odgovora na 655 dodatnih pitanja Evropske komisije do sada završile više od 95 posto posla.

– Ovaj proces odvija se u pozitivnom pravcu. Ostalo je da se riješi 15 pitanja unutar radnih grupa, što će rješavati komisije mehanizma koordinacije – ističe Zvizdić, koji je izrazio optimizam da odgovori mogu biti predati do kraja godine i da u narednoj BiH dobije kandidatski status.

U tome bi, kako kaže, pomogla činjenica kada bi novoizabrani članovi Predsjedništva BiH imali konsenzus u pogledu evropskih integracija i kada bi njihova prva zajednička posjeta bila posjeta Briselu, kojem bi iskazali dobru političku volju, te spremnost i saradnju na jačanju evropskog puta u BiH.

– Što se tiče Vijeća ministara BiH potpuno smo spremni da pripremimo odgovore na dodatna pitanja i da ih oni prilikom svoje prve posjete Briselu predaju ovlaštenim predstavnicima Evropske komisije i time pokažu da je BiH potpuno opredijeljena za evropski put – dodao je Zvizdić.

Pročitajte...