Zvizdić: Forum u Davosu dobra prilika za prezentaciju situacije u BiH (VIDEO)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić okarakterizirao je Svjetski ekonomski forum u Davosu koji okuplja vodeće političare i privrednike iz svijeta kao dobru priliku da se prezentira aktualna politička situacija u BiH ali i regiji, ali i ekonomski investicijski potencijali BiH i regije zapadnog Balkana.

U fokus je stavio panel koji je otvorio i moderirao predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende.

– Čini mi čast da je situacija na Balkanu došla u fokus interesa ne samo ljudi koji vode procese u EU, nego i onih koji žele ulagati na naše područje – kazao je.

Ističe da su na tom panelu sudjelovali i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hashim Thaci, predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov, komesar EU za politiku proširenja Johannes Hahn.

– Razgovarali smo o različitim modelima i inicijativama koje bi mogle unaprijediti ekonomske integracije zapadnog Balkana, ali i omogućiti nam značajnije povezivanje i prezentiranje potencijala ne svake država zasebno nego ekonomskih potencijala ukupnog regiona sa više od 20 miliona stanovnika i prirodnim resornima koji sigurno mogu biti atraktivni boljim investitorima. Našem panelu prisustvovao je određeni broj predstavnika kompanija koje su zainteresirani za različite sektore, od energetskog do sektora industrije i turizma, koje smo pozvali da dođu i doći će u BiH i na područje zapadnog Balkana uskoro – naglasio je.

Zvizdić ističe i druge bilateralne sastanke što su ih imali na nivou predstavnika država zapadnog Balkana i EU, a u fokusu je “ostala naša intencija (ključni vanjskopolitički cilj BiH i svih država zapadnog Balkana), a to su evropske integracije i nastojanje da stvorimo ambijent koji će nam omogućiti ubrzano dosezanje životnog standarda i ekonomskog razvoja kakav imaju recimo centralna i srednja Evropa”.

– Jedna korisna posjeta koja mi je dala priliku da prezentiram realno političko stanje, intencije i vizije koje imamo u BiH i da je (sa njenim prirodnim potencijalima) vratim u fokus interesa investitora i ulagača koji već polako dolaze na područje zapadnog Balkana – kazao je Zvizdić o sudjelovanju na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.