Zvizdić – Mogherini: BiH mora nastaviti pozitivni zamah približavanja EU

– U saopćenju iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH navodi se da su razgovarali o situaciji u BiH i o najnovijim dešavanjima na evropskom putu Bosne i Hercegovine

BRISEL (AA) – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se večeras u Briselu s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH se navodi da su razgovarali o situaciji u BiH i o najnovijim dešavanjima na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Visoka predstavnica EU Mogherini je čestitala usvajanje seta zakona o akcizama kao bitnom koraku ekonomskog razvoja.

Zvizdić i Mogherini su se usaglasili da Bosna i Hercegovina mora nastaviti pozitivni zamah kako bi se približila Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić i Visoka predstavnica Mogherini su, također, razmijenili mišljenja i o političkoj situaciji u BiH.

“Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da BiH pridaje izuzetan značaj političkom dijalogu s Evropskom unijom. Upoznao je Visoku predstavnicu sa stepenom realizacije Reformske agende i odgovora na Upitnik Evropske komisije. Rekao je da Bosna i Hercegovina s velikom pažnjom očekuje objavljivanje najavljenog strateškog dokumenta o proširenju i naglasio da vjeruje da će Strategija odražavati jasnu podršku perspektivi proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan”, navodi se u saopćenju.

Mogherini će se večeras sastati na neformalnoj večeri s premijerima država Zapadnog Balkana. To je treći po redu sastanak ove godine i razgovarat će o dešavanjima u regiji i perspektivama za narednu godinu.

Sastanku će, pored predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prisustvovati i premijeri Albanije, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Kosova.