Zvizdić – Plenković: Rješavati otvorena pitanja

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić susreo se u Dubrovniku s domaćinom 8. samita šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine (16+1), predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem s kojim je razgovarao o bilateralnoj i regionalnoj saradnji.

Zvizdić je rekao da su odnosi dviju zemalja s jedne strane jako dobri i prijateljski, ali da postoje oblasti i pitanja u kojima je potrebno pokazati više političke volje kako bi se takva pitanja riješila na obostrano zadovoljstvo i relaksirali odnosi u regiji. Istakao je da je Bosna i Hercegovina opredjeljena za jačanje dobrosusjedskih odnosa poštujući sva pravila domaćeg, međunarodnog prava i suvereniteta svojih susjeda. Kao pozitivan primjer koji treba slijediti, predsjedavajući Zvizdić je naveo rješavanje pitanja granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Zvizdić je rekao da zemlje regije moraju kvalitetnije surađivati kako bi se bolje koristio potencijal i prilike koje otvara inicijativa „Jedan pojas – Jedan put“, kako bi se unaprijedila komunikacijska infrastruktura u regiji i ubrzao ekonomski razvoj.

Zvizdić se zahvalio premijeru Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske na srdačnoj dobrodošlici i izuzetnoj organizaciji ovogodišnjeg Samita u Dubrovniku, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pročitajte...