Zvizdić: Pokušavamo nadoknaditi petomjesečno čekanje na odgovore iz RS-a

Do 31. januara ove godine, što je bio rok za dostavljanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, 13 vlada to je učinilo, svi osim Republike Srpske koja je pet mjeseci kasnila i sada ubrzano pokušavamo nadoknaditi to vrijeme da bismo do kraja godine poslali odgovore u Brisel, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Zvizdić je tako odgovorio na pitanje poslanika Socijaldemokratske artije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića koji je pitao kada će biti prikupljeni usaglašeni odgovori na Upitnik te koji su problemi u prikupljanju odgovora.

Kako je predsjedavajući naveo, u međuvremenu su formirana sva tijela u skladu s Mehanizmom koordinacije, a više od 1.400 članova radnih grupa aktivno radi, pripremljeni su svi odgovori koji trebaju još jednom proći verifikaciju u institucijama koje su odgovore pripremile.

Potom su institucije dužne dostaviti prečišćene zakone i prateće podzakonske akte koje će trebati priložiti uz odgovore na Upitnik, a do 15. septembra trebala bi se znati jasna slika o tome koji su usaglašeni i oni koji dogovore nisu usaglasile radne grupe te će takve odgovore pripremiti onda druga tijela unutar Mehanizma koordinacije i to je Direkcija za evropske integracije i Kolegij za evropske integracije.

Ocijenio je da će za prevođenje odgovora biti potrebno 120 prevodilaca, do sada ih se prijavilo 250, koji će proći provjere, a posao bi trebali završiti najduže za dva mjeseca i sve to kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme u čekanju odgovora iz RS-a zbog čega su očekivanja da će do kraja godine odgovori na Upitnik biti poslani u Brisel.

(RTVTK/FENA) F.F.

Pročitajte...