Zvizdić: SAD su naš veliki prijatelj i najvažniji saveznik Bosne i Hercegovine

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić siguran je da će sutrašnja posjeta sam da će posjeta zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evopske i euroazijske poslove SAD-a i specijalnog izaslanika za zapadni Balkan u State Departmentu Matthew A. Palmera Bosni i Hercegovini biti korisna za BiH i za sve njene građane, jer politika SAD prema Bosni i Hercegovini je uvijek bila usmjerena ka međusobnom razumijevanju dobroj i konstruktivnoj političkoj saradnji.

– Radujem se sutrašnjoj posjeti gospodina Palmera. Prije godinu dana imao sam sastanak sa gospodinom Palmerom i bivšom ambasadoricom SAD u BiH Maureen Cormack u Washingtonu i razgovarali smo o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu. Tokom razgovora, gospodin Palmer je pokazao veliko znanje i razumijevanje dešavanja u našoj zemlji i regionu, kao i želju da svojim djelovanjem doprinese stabiliziranju političke I ekonomske situacije u BiH. Siguran sam da će posjeta gospodina Palmera biti korisna za našu državu i za sve njene građane, jer politika SAD prema Bosni i Hercegovini je uvijek bila usmjerena ka međusobnom razumijevanju dobroj i konstruktivnoj političkoj saradnji – rekao je Zvizdić za Fenu.

Zbog svega toga, Zvizdić Palmerovu posjetu vidi kao potvrdu dobrih odnosa i činjenicu da su SAD i dalje jako zainteresirane za BiH i region Zapadnog Balkana, i da i dalje imaju ulogu ključnog stabilizirajućeg faktora u našem regionu. Njegov dolazak je i potvrda da SAD ostaju snažno privržene zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, te nastavka očuvanja stabilnosti i sigurnosti na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama.

– SAD su naš veliki prijatelj i najvažniji saveznik Bosne i Hercegovine u očuvanju cjelovitosti, te zajedno sa EU, stvarna podrska demokratizaciji bh društva, ekonomskom napretku i jačanju vladavine prava kao jednoj od najvažnijih i temeljnih vrijednosti uređenih država. Siguran sam da će rezultati posjete gospodina Palmera biti vidljivi i usmjereni na integracione i reformske procese, kao i na ekonomski prosperitet naše države – zaključio je Zvizdić u izjavu za Fenu.

Pročitajte...