Zvizdić: Što se brže budemo dogovarali unutar BiH , naš put u EU će biti brži

Što se tiče Vijeća ministara BiH, visoke dužnosnike Evropske unije naredne sedmice dočekujemo sa vrlo pozitivnim informacijama i rezultatima jer smo u međuvremenu završili sve naše obaveze iz evrospke agende BiH, izjavio je večeras predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

U BiH tada bi trebali doći visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, komesar EU za proširenje Johannes Hahn i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Zvizdić je gostujući u Dnevniku D Federalne TV kazao da se radi o velikim prijateljima BiH i zapadnog Balkana, dodajući da ih dočekujemo na jedan kredibilan, ozbiljan i odgovoran način.

– Oni dolaze s pozitivnim porukama, a prva i najvažnija je da su vrata EU otvorena i za BiH, ali i za region zapadnoga Balkana što je izuzetno važno jer članstvo i proces pristupanje EU donose za naš region dvije važne stvari – mir stabilnost i u konačnici ekonomski prosperitet. Njihova poruka će biti da se na neki način izbjegava radikalna retorika, da se pokušamo dogovoriti unutar BiH, da prihvatimo evropske normative i standarde, da prihvatimo evropske vrijednosti i da, što se brže budemo dogovarali unutar BiH, naš put ka članstvu u EU će biti brži – izjavio je Zvizdić.

Zvizdić je napomenuo da u principu ne postoje datumi koji su precizirani za bilo koju zemlju zapadnog Balkana, te da su u skladu s trenutnom dinamikom evropskih integracija, Srbija i Crna Gora nekoliko koraka ispred drugih zemalja zapadnog Balkana. Međutim, najvažnija poruka Startegije o proširenju koju je nedavno objavila EU, naglasio je Zvizdić, jeste da svaka zemlja u skladu sa svojom dinamikom može da bude brža od ostalih zemalja.

– Dakle, može BiH u tom procesu da pređe zemlje koje su u ovom trenutku ispred nje i to je ustvari naša najveća šansa. Ukoliko budemo radili brzo, to znači da možemo preuzeti i lidersku poziciju – dodao je Zvizdić.

Naveo je da je vrlo vjerovatno da će Evropska komisija nakon predaje Upitnika zatraži dodatna pojašnjenja zbog toga što je to dosad bila praksa i za svaku od zemalja u našoj regiji kojima je EU poslala dodatna pitanja ili zatražila pojašnjenja.

– Ono što je bitno jeste da imamo veoma dobro uhodan i u praksi utemeljen Mehanizam koordinacije koji će nam pomoći da i na dodatna pitanja odgovorimo brzo i efikasno – dodao je Zvizdić.

Pročitajte...