Zvizdić u audijenciji kod pape Franje (VIDEO)

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) – Papa Franjo primio je danas u audijenciju predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, a tokom razgovora potvrđeni su izuzetno dobri bilateralni odnosi Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić je prenio pozdrave svih naroda i građana, pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini, koji molitve, blagoslove i poruke pape Franje BiH doživljavaju kao znak podrške, ohrabrenja i nade da istraju u očuvanju mira i suživota.

Izrazio je zahvalnost zbog posjete pape Franje BiH 6. juna 2015. godine i zbog podrške svim narodima BiH koju je tom prilikom uputio.

– Vaš govor i blagoslov upućen narodima u BiH ostao je urezan u sjećanje svim dobronamjernim ljudima i građanima kao putokaz suživota, saradnje razvoja i tolerancije – rekao je Zvizdić tokom susreta.

Upoznao je papu Franju o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na put države ka euroatlantskim integracijama.

Zahvalio je na govoru koji je papa održao u Evropskom parlamentu u Strazburu, kada je predložio evropskim parlamentarcima interaktivni dijalog za proširenje članstva u Evropskoj uniji, zemljama sa područja zapadnog Balkana, te istaknuo da BiH ima čvrsto opredjeljenje da postane dio evropske porodice i da o tom pitanju u BiH postoji potpuni kosenzus naroda i građana koji u njoj žive.

Papa Franjo je rekao da Bosna i Hercegovina treba ići putem dijaloga i stvaranjem kompromisa, na dobrobit svih naroda koji žive u BiH, te naglasio da Sveta Stolica podržava težnje koje BiH ima ka integraciji u Evropsku uniju.

Razgovarali su i o statusu pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini, te je papa Franjo rekao da Vatikan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Predsjedavajući  Zvizdić i papa Franjo su razgovarali i o zastoju u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na Temeljni ugovor iz 2006. godine.

Zvizdić je pojasnio da je zakon o vjerskim praznicima, koji je jedna od stavki iz Temeljnog ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu saglasnost, te da će uložiti napore da se prevlada zastoj u provedbi ovog Ugovora.

Predsjedavajući Zvizdić je papi Franji poklonio Povelju Kulina-bana, najstariji poznati pisani dokument u historiji Bosne i dokaz bosanske državnosti.

– Koliki je značaj Povelje Kulina-bana kao najstarijeg sačuvanog diplomatskog dokumenta bosanske srednjovjekovne države, govori činjenica da se ona smatra ‘rodnim listom bosanske državnosti’ –  rekao je, između ostalog, predsjedavajući Zvizdić.

Uz Povelju Kulina-bana, Zvizdić je papi Franji poklonio i knjigu “Svjetlost Evrope u BiH”, monografiju napisanu na četiri jezika, koja sadrži 1.800 unikatnih razglednica iz austrougarskog perioda BiH, s kraja 19. i početka 20. stoljeća, te na dostojan i seriozan način predstavlja njeno kulturno-historijsko naslijeđe, objedinjava sedimente materijalne kulture brojnih civilizacija koje su boravile na tlu BiH.

Papa Franjo je Zvizdiću  poklonio medaljon Anđela mira kojeg je uradio rimski umjetnik Guido Veroi i koji predstavlja savremene izazove, spaja sjever i jug i harmonizira ih, dok se sa druge strane bori sa svim razarajućim silama kao što je eksploatacija, novi oblici kolonijalizma, nepovjerenje, predrasude, beskompromisnost i ravnodušnost.

Predsjedavajući Zvizdić je čestitao papi Franji predstojeći Božić i pozvao ga da u sljedećoj godini posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Nakon susreta s papom Franjom, predsjedavajući Zvizdić se susreo i razgovarao s državnim sekretarom Svete Stolice monsinjorom Pietrom Parolinom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pročitajte...