Zvizdić: Većina stvari iz ekspozea realizirana

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da je većina stvari koje je najavio da će uraditi u ekspozeu realizirana.

Ogovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Saše Magazinovića podsjetio je da je u njegovom ekspozeu bilo šest ili sedam strateških oblasti od kojih je prva bila vezana za deblokadu Evropskog puta.

Podsjetio je Zvizdić i da je odgovoreno na Upitnik Evropske komisije, a u fazi je odgovaranje na dodatna pitanja s ciljem da BiH dobije kandidatski status, te su istovremeno uknjižene 33 lokacije perspektivne vojne imovine u cilju ispunjavanja Talinskih uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana (MAP) za članstvo u NATO-u.

Bruto domaći proizvod (BDP) ranije je rastao, kazao je Zvizdić, od 0,89 do 1,1 posto jer nisu bile usvojene ključne četiri strategije zbog čega je BiH izgubila više od 400 miliona eura, a ovaj saziv Vijeća ministara usvojio je četiri strategije na koje se čekalo više od 10 godina.

Također, dodao je, usvojena je Reformska agenda koja je realizirana 80 posto, svi ekonomski parametri su u porastu, pokrenute su nove investicije koje su prošle godine bile veće nego u posljednjih deset godina, a zabilježen je izuzetan porast broja turista.

– Ponosan sam na rad Vijeća ministara BiH jer je većina ciljeva u potpunosti realizirana, ali treba nastaviti raditi u cilju jačanja političkog ambijenta jer uspostava Fonda za razvoj može donijeti poboljšanje životnog standarda – zaključio je Zvizdić.

Magazinović je izrazio nezadovoljstvo ovakvim odgovorom jer predsjedavajući nije rekao šta se događa sa Zakonom o strateškim investitorima i osnivanjem Banke za obnovu i razvoj.

(RTVTK/FENA) F.F.