15. novembar – Dan metalaca: Razvoj metalske industrije od presudnog značaja za privredni napredak

Povodom 15. novembra Dana metalca, Sindikat metalca Tuzlanskog kantona danas je održao sjednicu na kojoj je istaknuto da je razvoj metalske industrije od presudnog značaja za privredni napredak. Predsjednik Sindikata kazao je da metalskoj industriji u Bosni i Hercegovini pripada status najznačajnije grane industrije.

Novinarka: Devleta Brkić

Metalska industrija kičma je razvoja privrede svake države, i upravo ovoj industriji pripada status najznačajnije. U prijeratnom periodu metalska industrija bila je najrazvijeniji dio industrije u kojoj je bilo zaposleno 225.000 radnika. Predsjednik Sindikata metalaca TK Mešan Vildić ističe da je nažalost u poslijeratnom periodu na području Tuzlanskog kantona ugašeno preko 10 firmi koje su imale značajnu privrednu ulogu.

– Danas u metalskom sektoru TK imamo blizu 3000/4000 metalskih radnika. To je tri do četiri manje radnika nego poslije rata. Ipak, metalska industrija u svakom slučaju danas dobro radi. One firme koje funkcionišu, možemo reći da radnici imaju dobre plate, da imaju dovoljno uposlenosti, kazao je Vildić.

Prema riječima Vildića pandemija koronavirusa izazvale je poteškoće i u poslovanju firmi koje se bave metalskom industrijom, no uprkos svim poteškoćama smatra da metalskii sektor ima šansu.

– Postavlja se pitanje ambijenta kojeg će vlade na svim nivoima da naprave, odnosno da se smanje doprinosi i porezi, kako bi se stvorio prostor da radnici više zarađuju. Mi ne možemo reći da danas radnici u metalskom sektoru nemaju pristojne plate, ali bi se značajno spriječio i odlazak mladih ljudi kada bi se napravili bolji ambijent u metalskoj industriji, dodao je Vildić.

Mehmed Terzić, nekadašnji radnik tuzlanskog TTU istakao je da se danas Dan metalca ne obilježava onako kako to zaslužuje, obzirom na značaj metalske industrije.

– Mi metalci kada dođe Dan metalaca u firmi se napravi ručak, mi okitimo svoje mašine. Za 20 godina radnog staža dobije se sat, neko pare, to je bio Dan metalaca kada se proslavljao u cijeloj BiH, naglasio je Terzić.

Iz Sindikata metalca Tuzlanskog kantona na kraju su svim radnicima u metalo-prerađivačkoj industriji čestitali njihov dan, te poručili da će i dalje nastaviti sprovoditi ideju sindikalne borbe i zaštite radničkih prava.

RTVTK

Pročitajte...