Husić: Od početka pandemija dva radnika rudnika koncerna umrla od Corona virusa

U rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine od početka pandemije 250 radnika bilo je zaraženo corona virusom. Dva su radnika preminula od posljedica zaraze, jedan radnik Rudnika “Kreka” Tuzla i jedan uposlenik u RMU “Breza”. Iz Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH, kažu da je teško poštovati epidemiološke mjere, ali da proizvodnja u rudnicima nije smanjena.

Prema izvještajima Kriznih štabova iz rudnika, koji su u sastavu Koncerna, od 250 radnika koji su bili zaraženi korona virusom, oko 30 posto su rudari. Vrlo je teško poštovati epidemiološke mjere u proizvodnim pogonima, bilo da je riječ o površinskoj ili jamskoj eksploataciji uglja.

– Kada se uđe u proizvodno radilište, kada se počne sa realizacijom radnih zadataka u jednoj oblasti poput rudarstva u objektima i sa podzemnom i površinskom eksploatacijom uglja prestaje korištenje svih zaštitnih sredstava, a koja su propisana u cilju zaštite od Covida – kaže ta RTV TK Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH.

Iako su rudnici uspjeli obezbijediti zaštitnu opremu u jamama u kojima se odvija proizvodni proces nemoguće je držati distancu i nositi maske, koje bi pravile više problema, nego koristi. Perodično se vrši dezinfekcija kako mašina i uređaja za rad, tako i samih objekata.

– Struka to planira etapno, a kada su u pitanju objekti sa podzemnom eksploatacijiom uglja uglja, ali definitivno u toku izvođenja rudarskih radova nema apsolutno nikakvih uslova za pridržavanje svih tih mjera, jer fizički ne možete izdržati obim, teret i prirodu posla – dodaje Husić.

Uprkos tome, pandemija nije usporila proizvodnju uglja. U nekim rudnicima se bilježi i rast proizvodnje, dok je je u nekim rudnicima došlo do pada u realizaciji proizvodnih rezultata, ali zbog nedostatka potrebne opreme. Husić napominje i da se uskoro obilježava 100 godina od Husinke bune.

– Za nekih malo više od mjesec dana obilježavamo Dan rudara, 100. godišnjicu Husinske bune i mi pokušavamo da na najkvalitetniji mogući način kreiramo plan i program obilježavanja ovogodišnjeg Dana rudara u skladu sa situacijom u kojoj se nalazimo – smatra Husić.

Tuzlanski rudari su, ističe Husić, i prije 100 godina ujedinili rudare u BiH, pokazali da zajedno treba popraviti status komorata. Koliko je specifičan njihov posao, pokazuje upravo pandemija u kojoj svi, osim njih, mogu da se zaštite.

Pročitajte...