Hraniteljske porodice završile edukaciju u skladu s novim Zakonom

U Tuzli je danas promovirano 20 hranitelja koji su prošli edukaciju u okviru projekta čiji je cilj transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica, a koji implenetira Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Partner Ministarstvu u ovom projektu, koji se provodi u 5 kantona Fedracije BiH su SOS Dječija sela BiH, a finansijeri UNICEF, Evropska unija i organizacija Hope and Home for Children BiH.

piše Azra Mešić

Model PRIDE po kojemu je educirano dvadeset hranitelja iz 12 porodica sa područja Tuzlanskog kantona prvi je certificirani model obuke u ovoj oblasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Među hraniteljima koji su pratili svih devet modula edukacije je Izeta Borić, majka troje odrasle djece koja brine i za osamnaestogodišnju djevojku. Doselila je u dom ove porodice kad je imala manje od osam godina. Za njeno školovanje, porodica ima novčanu naknadu nešto veću od 400 konvertibilnih maraka.

– Između svega toga kod mene je postojala i ljubav i pažnja i osjećaj prema djetetu, ali mora biti i odgoj i vaspitanje, da bi to dijete nastavilo da se bori, da u društvu bude prihvaćeno, kaže Izeta.

U Tuzlanskom kantonu ima 112 hraniteljskih porodica. Njihove naknade bi tokom 2018. godine mogle biti i veće jer od marta će u primjeni biti novi Zakon o hraniteljstvu koji je usvojen na nivou Federacije BiH.

– Konvencija o dječijim pravima i novi Zakon nas obavezuju da djeci obezbijedimo najbolji mogući oblik zaštite i tako razvijamo hraniteljstvo, da djeca što kraće borave u institucijama da bi im pružili adekvatnu podršku, kaže za RTVTK Suada Selimović, stručna savjetnica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Zakonske odredbe usmjerene su ka postepenoj transformaciji institucionalnog smještaja djece bez roditeljskog staranja. Prije hranitelja edukaciju je prošlo 5 trenera. Među njima i djelatnici SOS Dječijih sela koja već 20 godina rade unapređenju brige o djeci bez staranja na prevenciji napuštanja djece.

– Zahvaljujući ovom modelu PRIDE uspijeva se izgraditi dovoljno dobar hranitelj, ne postoji savršen, ali radimo na tome da bude dovoljno dobar hranitelj koji će kroz procese monitoringa bivati unaprijeđen i kroz tekuće edukacije i tako dalje, pojašnjava Siniša Baljo, programski direktor SOS Dječija sela BiH.

Model PRIDE unapređuje ulogu hranitelja kao partnera institucija za brigu o djeci. Kontinurana edukacija će biti obezbjeđena i kad počne primjena Zakona, a provodit će ga kako Federacija BiH tako i resorna kantonalna ministarstva uz podršku centara za socijalni rad.

Pročitajte...