Izetbegović: Osigurati konsenzus stranaka kod izmjena Izbornog zakona

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović naglasio je danas tokom susreta sa šefom Misije OSCE-a u BiH Bruceom Bertonom da je u procesu izmjena Izbornog zakona potrebno očuvati balans građanskog i etničkog u svim rješenjima.

Posebno je istakao da se za izmjene Izbornog zakona mora osigurati najširi konsenzus svih parlamentarnih političkih stranaka, te aktivno učešće Ureda visokog predstavnika – OHR.

Na sastanku je razgovarao o aktivnostima Misije OSCE-a, a razmijenjena su i mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović je zahvalio Bertonu za podršku koju OSCE pruža s ciljem ostvarivanja potpune ustavne ravnopravnosti bosanskog jezika u entitetu Republika Srpska.

Napomenuo je da su i u dijelu federalnih kantona Bošnjacima uskraćena prava na ravnopravnu upotrebu bosanskog jezika u obrazovnim i kantonalnim institucijama.

Berton je najavio skoru posjetu generalnog sekretara OSCE-a Thomasa Gremingera BiH, te govorio o aktivnostima OSCE-a koje se odnose na reformu pravosuđa, jačanje vladavine prava, slobodu medija i oblast obrazovanja.

(RTVTK/FENA) D.V.