27. izdanje Sarajevo Film Festivala donosi 250 filmova iz blizu 60 zemalja

Ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo u petak 13. augusta je počelo 27. izdanje Sarajevo Film Festivala koje će trajati do 20. augusta i na kojem će biti prikazano više od 250 filmova iz blizu 60 zemalja.
27. izdanje Sarajevo Film Festivala je započelo svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma – filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7. Oba filma su netom završena i autori su, naglašavaju organizatori SFF-a, učinili sve kako bi bili ekskluzivno prikazani pred festivalskom publikom.
Festival je počeo zvaničnim projekcijama na kojim ove godine prisustvuju gosti i publika, dok će jedan dio biti online, budući da su organizatori smatrali da je zbog pandemije korona virusa rizično imati više od 1.500 gostiju.
Tokom svečanog otvorenja 27. SFF-a, koje je vodio mladi bosanskohercegovački glumac Dino Bajrović, uručena je nagrada Počasno Srce Sarajeva slavnom njemačkom filmskom umjetniku Wimu Wendersu, čiji će se kultni filmovi prikazati u sklopu festivala. On je prilikom preuzimanja nagrade izjavio da je srce najvažnije svakom reditelju prilikom njegovog rada te kako je počašćen što je na SFF dobio nagradu baš u obliku srca.

Istu nagradu ove će godine primiti i meksički redatelj Michel Franco, veliki prijatelj Sarajevo Film Festivala, koji ju je dobio prošle godine, ali je zbog pandemije nije mogao lično primiti. I zato će svi dani do zatvaranja festivala 20. kolovoza, biti obilježeni posebnim emocijama. Jer SFF je ovdje zbog publike, zbog ljudi i nakon prošlogodišnjeg digitalnog izdanja ove godine ponovno im se vraća.
Za nagrade “Srce Sarajeva” u Takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 47 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jednu bosanskohercegovačku premijeru.
Prvi put u 27 godina održavanja, na Sarajevo Film Festivalu bit će dodijeljene nagrade za najbolju televizijsku seriju u regiji. Cilj organizatora je pomoći izvoz regionalnih serija na međunarodno tržište, možda i na neku od globalnih platformi koje broje stotine miliona pretplatnika.
Festival će završiti 20. augusta, svjetskom premijerom filma “Toma” režisera Dragana Bjelogrlića, a u okviru programa Open Air.

 

 

Pročitajte...