Atelje Ismet Mujezinović: Održan koncert Vedrane Šimić i Elvisa Sivčevića

U sklopu manifestacije “Ljeto u Tuzli” a u okviru projekta “Najljepše BiH arije” sinoć je u Ateljeu Ismet Mujezinović održan koncert sopranistice Vedrane Šimić i profesora gitare Elvisa Sivčevića. Na programu su izvedene najljepše solo pjesme domaćih autora.

Koncertom koji je sinoć održan u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli ostvarena je dugogodišnja želja vrhunskih muzičkih umjetnika Vedrane Šimić i Elvisa Sivčevića, nekad školskih a danas kolega na sceni. Notne zapise koje su skupljali godinama sinoć su poklonili rodnom gradu, odnosno svojim sugrađanima.

– Vedrana i ja smo završili zajedno Srednju muzičku školu i dugi niz godina se dogovaramo da napravimo jedan ovakav projekat. Desio se na naše veliko zadovoljstvo sinoć u okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli”. Drago nam je da je premijera ovog projekta u Tuzli, obzirom da nastavljamo svoju turneju sa ovim projektom. Na programu su djela domaćih autora, ja bi rekao biseri naše klasične muzike, kazao nam je profesor gitare Elvis Sivčević.

Sopranistica Vedrana Šimić ističe da je program malo ležerniji i pitkiji, prilagođen predivnoj bašti Ateljea Ismet Mujezinović. Tako su posjetitelji imali prilku čuti domaće solo pjesme koje su obradili vrhunski kompozitori poput Cvjetka Rihtmana, Vlade Miloševića, te Borisa Papandopuloa.

– “Okreni se niz đul baštu”, do “Grana od bora”, svima dobro poznate pjemse. “Zapjevala bulbul ptica” ali u klasičnim obradama. Ono što inače čujete kada slušate radio i sevdalinke ali ipak malo drugačije. I kako su to vidjeli ti veliki kompoziroti koji su mahom, sva petorica, rođeni u desetak godina. Zanimljivo je da su oni u to vrijeme u raznim krajevima bivše Jugoslavije bavili sa istom tematikom i pjesmama, dodala je sopranistica Šimić.

Koncert je održan u sklopu manifestacije “Ljeto u Tuzli” pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, a u okviru projekta “Najljepše BiH arije”. Vedrana Šimić , inače I profesorica muzike, koja ima status samostalne umjetnice od Ministarstva kulture Republike Hrvatske, smatra da je jedan ovakav događaj od velikog značaja za Tuzlu, TK , ali i cijelu BiH, odnosno društvo u cijelini.

– Općenito na našim prostorima se premalo ulaže u kulturu. Jako malo se cijene umjetnici. Općenito na našim prostorima je manjak kulture. Ova pandemija nam nije baš ni pogodovala u tome ali mi se ne damo. Za mene je kultura najbitniji segment života. Od nje sve počinje, poručila je Šimić.

Ova ostvarena želja, ova lijepa priča koja se rodila u Tuzli nastavlja svoj put dalje. Sopranisticu Vedranu Šimić I Elvisa Sivčevića profesora gitare, publika će moći slušati širom naše lijepe domovine, na koncertima koje namjeravaju u narednom periodu održati…. Pustiti dio pjesme neke.

(RTVTK)