Planirana izgradnja fabrike pitke vode: Resorni ministri u Vladi TK obišli eksproprisane nekretnine u Modracu

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, Zvjezdan Karadžin, i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović u pratnji načelnika općine Lukavac Edina Delića, obišli su danas eksproprisane nekretnine u Modracu na kojima je planirana izgradnja fabrike pitke vode. Radi se o početku rješavanja decenijskog problema vodosnabdijevanja pitkom vodom građana općine Lukavac. Tom prilikom upriličen je i obilazak nekoliko uspješnih kompanija koje djeluju na ovom području.

Novinarka: Devleta Brkić

Na lokalitetu kod filter stanice KHK u Modracu planirana je izgradnja fabrike pitke vode. Radi se o jednom od najznačajnijih projekata za građane općine Lukavac, jer će njenom izgradnjom biti riješen decenijski problem vodosnadbijevanja. Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin prilikom obilaska lokaliteta na kojem će biti izgrađenja fabrika istakao je da će Ministarstvo na čijem je čelu, ali i kompletna Vlada TK dati svoju punu podršku da se ovaj projekt uspješno dovede do kraja.

– Ono što je bitno, u tu namjenu mi ćemo morati dodatno zaštiti jezero Modrac. Morat ćemo dodatno da izvučemo nanos iz tog jezera da povećamo kapacitet, između ostalog i zbog vodosnabdijevanja ali i zbog protivpoplavnog dejstva da imamo što je moguće manje problema, istakao je ministar Karadžin.

Vahidin Smajlović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi TK kazao je da je izgradnja vodovoda i opskrbljivanje vodom prioritteni zadatak Ministarstva, ali i Vlade TK, dodajući da će nastojati da se iz sredstava vodnih naknada sufinansia jedan dio projekta.

– U našem ministarstvu zaprimljen je zahtjev iz općine Lukavac za određivanje granice vodog područja drugog toka na mjestu gdje treba da se izgradi fabrika. Uradit će se tehnički elaborat, a nakon toga svakako slijede dalje procedure oko izrade projekta. Mi ćemo vidjeti zajedno sa načelnikom kakve su mogućnosti, koji su prioriteti, da se upravo iz tih sredstava vodnih naknada, sufinansira jedan dio tog projekta, kazao je ministar Smajlović.

Zemljište na kojem je planirana izgradnja fabrike za preradu pitke vode bilo je u posjedu Koksare, a nakon toga KHK. Radi se o preko 24 hiljade kvadratnih metara.

– Stvorili smo sve pretpostavke da krenemo u ozbiljno tehničko projektovanje, da krenemo u pripreme finansijske konstrukcije. Ukoliko u ovoj godini završimo projektno-tehničku dokumentaciju i osiguramo bar inicijalno finansiranje mi bi mogli već naredne godine raspisivati tendere za radove. To je onaj najbolji scenario koji prižejukujemo. bit će tu sigurno problema, ali nadam se da nas neće usporavati. Ako nas i uspore i ako bude trajalo duže nego što smo planirali mi nećemo stati, naglasio je načelnik Lukavca Edin Delić.

Rok za završetak radova okvirno je tri do tri i po godine. Na sutrašnjoj sjednici OV Lukavac planirano je formiranje JP Vodovod i kanalizacija. Kada je riječ o lokalitetu na kojem je planirana izgradnja fabrikje za preradu pitke vode načelnik Edin Delić istakao je da se radi o vrlo perspektivnom pojasu, te da su u planu u tom pojasu izgraditi akva park, te potencijalno bazen i kupalište.

Prilikom prve posjete općini Lukavac delegacija Vlade Tuzlanskog kantona obišla je i nekoliko uspješnih kompanija koje rade na ovom području. Riječ je o kompanijama BOXMARK i EM-ONIKS, koje su u procesu širenja svojih kapaciteta te su u narednom periodu planirana i nova zapošljavanja. Delegacija je obišla i lokalitet izgradnje nove fabrike investitora Voith.

(RTVTK)

Pročitajte...