Maturanti osnovnih škola u TK polagali maturu

Maturanti u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu su danas polagali eksterni maturski ispit. Testiranje za koje su se spremali tokom zadnjeg polugodišta sadrži niz pitanja iz različitih nastavnih predmeta, a rezultati njihovih testova nosit će znajačan dio bodova za upis u srednje škole na području Tuzlanskog kantona.

novinar Azra Mešić

Eksternu maturu danas je polagalo 4.066 učenika u Tuzlanskom kantonu. Ovo je bila četvrta godna zaredom otkako Ministarstvo za obazovanje i Pedagoški zavod organizuju testiranje znanja učenika završnih razreda u osnovnim školama, ali i neposredno i uspjeh nastavnika koji su imali zadatak da ih uče.

– Rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Nadamo se da će i ove godine nastavnici i učenici shvatiti ozbiljnjije sve to iz razloga što će rezultati eksterne mature direktno uticati na broj bodova prilikom upisa u srednje škole, kaže za RTVTK Fikret Vrtagić, šef Odjeljenja za obrazovanje i nauku u resornom Ministarstvu.

Maturu su ove godine polagala i  52 učenika koji nisu pohađali ovdašnje osnovne škole, ali će srednje upisati u Tuzlanskom kantonu.

– I ove godine je angažirano preko 400 nastavnika, testatora. Ogroman je to jedan posao i u sljedećih 15-ak dana krenut će objave rezultata za sve one učenike koji su pristupili polaganju mature, kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Za maturante koji iz bilo kojeg razloga danas nisu stigli na polaganje koje je bilo zakazano u svim školama u isto vrijeme, imat će pravo na jedan vanredni rok.

Pročitajte...