Najavljuju se obilne padavine i poplave, jesmo li spremni?

Vremenska prognoza nije povoljna, a najavljuju se obilne padavine, koje će skoro sigurno prouzrokovati poplave. Kako nam je nezvanično potvrđeno Federalna uprava civilnih poslova zasjedala je zbog ovakvih najava.

Fahrudin Solak rekao je za Patriju da “nisu u stalnom zasjedanju, ali da ne vremenske prognoze ne uzimaju olako”.

„Ne volim paniku dizati ni zbog čega, ali nakon pet dana i svih izračuna modela sada već se može reći da poplave nisu upitne, već nažalost gotovo pa posve sigurne sa ovakvim izračunima i trebali bismo ih se pribojavati iduće sedmice sa pojavom obilnijih padavina, naročito u periodu od 12. do 16. maja“, kaže Nedim Sladić, amaater meteorolog.

S obzirom na ono što se BiH desilo 2014. godine, na prognozu su se alrmirali i neki zastupnici u Parlamentu BiH.

„Loša vremenska prognoza za naredni period je dosta ljudi asocirala na ono što smo prošli 2014. godine. Vidim da ima straha, a da se institucije ne oglašavaju sa upozorenjima ili drugom vrstom preciznijih informacija vezanih za ovaj period.

Ne mislim da panika koja se počinje širiti može ikome pomoći, ali mislim da institucije moraju intenzivnije komunicirati sa građanima i otkloniti svaku sumnju u to da ne vladaju informacijama i situacijom uopšte“, kaže Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH koji je na ovu temu uputio i poslaničko pitanje.

Pročitajte...