Devet novozaraženih koronavirusom u Tuzlanskom kantonu

Da nema mjesta opuštanju govore nam najnoviji potvrđeni slučajevi na korona virus u TK. Prema posljednjim informacijama u Živinicama je 9 novootkrivenih pozitivnih na Kovid 19 od kojih je dvoje djece. Svi su vezani za porodični klaster u kojem je ranije potvrđeno pet slučajeva. U Federaciji je 14 novozaraženih, a isto toliko u manjem bh. entitetu RS. Trenutno je u TK na Kovid 19 pozitivno 27 osoba.

Od 162 novotestirana u TK na Kovid 19 , 9 ih pozitivno, informacije su Kantonalnog Kriznog štaba. Pozitivna su tri muškarca i četiri žene srednje životne te  dva ženska djeteta. Svi novozaraženi vežu se za novi klaster Živinice.

“Došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije u našem kantonu. Obzirom da smo od nijedne pozitivne osobe došli do 27 pozitivnih osoba za jedan relativno kratak period. Kada je u pitanju klaster u Živinicama, sve osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, nema hospitaliziranih, uglavnom su asimptomatske ili imaju blaže simptome u vidu temperature”, ističe ministrica zdravlja Dajana Čolić.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je 27 osoba aktivno zaraženih korona virusom. Od toga, 7 osoba veže se za klaster Donja Lukavica u Živinicama, 1 je iz Gračanice kod koje je virus potvrđen u Tešnju, 5 osoba vezanih za let iz Sudijske Arabije u Tuzli te 14 osoba u novom klasteru u Živinicama. Prema riječima ministrice zdravlja, ekipe iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo te ekipe u Živinicama, aktivno su na terenu. Istražuju odakle se virus pojavio i kako su osobe zaražene. Ministrica Čolić dodaje da se sutra sastaje Krizni štab Ministarstva za zdravstvo kako bi se o aktuelnoj situaciji dodatno razmotrilo. Navodi, kako je moguće i uvođenje dodatnih mjera, te ističe bitnost poštivanja preporuka a sve u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

“Da ne bismo imali ponovo dodatno pogoršanje situacije i uvođenje nekih težih mjera, molim građane da se u tom dijelu pridržavaju ovih mjera, jer evo dokazano je da korištenjem ličnih zaštitnih sredstava sprečavamo širenje virusa u opštoj populaciji”, dodaje ministrica Čolić.

U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirana su 402 uzorka, od kojih je 14 pozitivno na COVID-19. Isto toliko je otkriveno i u  Republici Srpskoj. Testirano je 398 laboratorijskih uzorka, dok je jedna osoba u ovom bh.entitetu preminula od posljedica Covid-19. Građani se upozoravaju na držanje fizičke distance, smanjeno kretanje te da se putuje samo ako je neophodno.

Pročitajte...