Adin i Mia Hebib izlažu u Tuzli

U organizaciji Udruženja za promociju likovne umjetnsoti i očuvanje kulturne baštine i Galerije Mandžić u Tuzli , večeras u 18 i 30 bit će otvorenje izložbe Adina i Mije Hebib- svjetskog slikara i dizajnerice nakita koja je osvojila New York.

Otac i kći  Adin i Mia Hebib ove godine su imali nekoliko zajedničkih izložbi u BiH i Hrvatskoj ,  od kojih posebno mjesto zauzima ona u Mostaru- rodnom gradu umjetnika u kojem je , nakon 15 godina, priredio izložbu. Ljubitelji likovne umjetnosti u Tuzli i Tuzlanskom kantonu su 2010 godine imali priliku upoznati umjetnost Adina Hebiba koji je tada , prvi puta izlagao u ovom gradu. Ponovni susret sa Tuzlom dogodio se 2015 godine kada je ovaj slikar svjetskog renomea, u BKC-u TK,obilježio 35 godina umjetničkog rada i proslavio svoj 60-ti rodjendan.

Bogat opus slika i grafičkih djela Adina Hebiba obuhvata scenografiju, plakate, ilustracije knjiga i monografije… Večeras u GAleriji Mandžić u kojoj po prvi put izlaže će predstaviti četiri ciklusa u ekspresionističkom izražaju.
Adin Hebib dobitnik je jedanaest prvih nagrada za grafički dizajn kao i niza drugih stručnih nagrada i priznanja. Izlagao je na više od 40 samostalni izložbi u zemlji i svjetskim metropolama- u Londonu, Istanbulu, Norveškoj, SAD-u u  New Yorku i Washingtonu… Njega otkupljena djela nalaze se u Vatikanu, Gradskim vijećnicama Zagreba Geteborga, Insbrucka, Trsta, kao i u privatnim kolekcijama širom svijeta.
Po prvi put sa kćerkom izlaže u Tuzli.
Mia Hebib diplomirana je dizajnerica nakita koja je školovanje započela u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a diplomirala je na Savannah College of Art and Design na odsjeku dizajna metala i nakita. U New Yorku surađuje s modnim kućama Liz Claiborne, Henri Bendel, Tory Burch, te BCB Generation. Predstavila se na mnogim izložbama u Europi, Americi i Aziji. Mijin nakit više puta prezentiran je u svjetskom modnom magazinu Vogue.

Izložba će biti  otvorena za posjetioce do 30.09. a moći će se razgledati svakim radnim danom u vremenu od 9 do 15 sati u galeriji “GM”  koja se nalazi u Univerzitetskoj ulici        ( Rudarski fakultet) u Tuzli.

 

Pročitajte...