Ahmetović: Obratit ćemo se Ustavnom sudu BiH

Članovi Inicijative ‘’Moja adresa Srebrenica’’ donijeli su odluku da će Bošnjaci iz Srebrenice bojkotovati ponovljene izbore u tom gradu, zakazane za 21. februar. Glavni razlog za to je što CIK BiH nije poništila glasanje putem pošte. Za RTV TK, Sadik Ahmetović, predsjednik ove Inicijative je najavio podnošenje Apelacije Ustavnom sudu BiH kojom bi se tražilo potpuno poništavanje izbora u Srebrenici te raspisivanje novih.

Prema riječima Sadika Ahmetovića, predsjednika Inicijative „Moja adresa: Srebrenica“ odluku o bojkotu su jednoglasno donijele sve stranke i svi kandidati ove koalicije. Međutim, imena kandidata ove koalicije će ostati na glasačkim listićima, ali Bošnjaci iz Srebrenice neće glasati.

– Mi smo donijeli odluku jedinstvenu da bojkotujemo izbore, s obzirom da nismo ravnopravni u izbornom procesu, da CIK nije poništila putem pošte. Bila je nadležna da provede te izbore u skladu sa Zakonom – ističe Ahmetović.

Ahmetović dodaje da je ugroženo ustavno pravo Bošnjaka koji su protjerani iz Srebrenice. Ugrožena su i prava žrtava genocida te onih koji su imali sreću da ga prežive. Smatra kako bi jedino pošteno rješenje bilo da CIK u potpunosti poništi izbore u Srebrenici, na svim biračkim mjestima, uključujući i glasanje putem pošte, te da raspiše nove izbore. Borbu nastavljaju…

– Mi ćemo se obratiti Ustavnom sudu BiH. Blizu smo da profesor Ademović napiše našu Apelaciju sa puno dokumenata koji potkrepljuju ovo što ja govorim. Nadamo se da će Ustavni sud biti na strani pravde i činjenica i da će izbori u Srebrenici biti u potpunosti ukinuti i da će se raspisati novi za neko vrijeme koje će omogućiti svima da mogu glasati.

Ćamil Duraković iz Inicijative „Moja adresa: Srebrenica“ na ovoj je listi osvojio najviše glasova. Kaže da će se odreći mandata, jer neće da učestvuje u izbornom procesu koji će ostaviti Mladena Grujičića na čelu ove opštine.

– Dostojanstvo i to za što se mi borimo ne brani se nikakvim paušalom. Ako je Mladenu Grujičiću ta funkcija bitnija od nekog dostojanstva, meni apslutno ništa ne znači. Ja sam dugo na političkoj sceni BiH i ono što kažem javno, stojim iza toga – naglašava Duraković.

U Srebrenici će sutra biti održan sastanak svih lidera probosanskih stranaka, a tema će biti, kako su naveli, ponovljeni izbori i bojkot. Srebrenica je mjesto u kojem je počinjen genocid i mora dobiti više pažnje i interesa domaće i međunarodne javnosti, poručuju iz Inicijative „Moja adresa: Srebrenica“. Dodaju i da se žrtve genocida ne mogu same boriti sa sistemom entiteta RS. Ponovljeni lokalni izbori u Srebrenici su zakazani za 21. februar.

Pročitajte...