Akcija MUP-a TK: Uhapšeno sedam osoba zbog prisiljavanja djece na prosjačenje

U akciji pripadnika Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i Tužilaštva na šest lokacija na području Lukavca, Gračanice i Kalesije obavljeni su pretresi te je slobode lišeno sedam osoba. Navedena lica su osumnjičena za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za organizovano iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja. Šaban Salčinović iz Lukavca osumnjičen je da je organizovao pomenutu grupu. Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužilaštvu izvještaj protiv ovih lica, te će biti predati u nadležnost Tužilaštva.

Novinarka: Devleta Brkić

Prema informacijama iz Kantonalnog tužilaštva TK, Šaban Salčinović iz Puračića osumnjičen je da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od 4 do 14 godina na prosjačenje.

– Djecu bi često budili rano ujutro, odvozili bez obzira na vremenske prilike na različite lokacije na više od 25 mjesta na području TK, Federacije BiH i RS, a djeca bi po okončanju prosječenja na kraju dana njima, odnosno organizatoru ili članovima grupe trebala predavati dnevne iznose od 40 do 150 KM, kazao je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

Akcija je sprovedena nakon višemjesečnih istražnih aktivnosti službenika Sektora kriminalističke policije MUP -a TK u saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, a po naredbi Kantonalnog suda Tuzla. Istraga je obuhvatala i praćenje osumnjičenih i njihovih radnji koja se dovode u vezu sa trgovinom ljudima.

– Rano jutros izvršeni su pretresi na 6 lokacija na području TK. U pitanju je krivično djelo organizovani kriminal u sticaju sa krivičnim djelom trgovina ljudima. Konkretnije rečeno u pitanju je radna eksploatacija djece odnosno prisilno prosjačenje. Ovom prilikom sedam lica je lišeno slobode, isti su privedeni u službene prostorije radi kriminalističke obrade, te će u zakonom predviđenom roku biti predati u dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK, istakla je Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK.

Organizator grupe Salčinović nije u srodstvu sa ostalim osumnjičenima, ali zloupotrebljavana djeca jesu. Radi se o većem broju djece, između 15 i 25, uzrasta od 10 do 14 godina.

– Trenutno je u toku operativni rad na terenu. Određeni broj djece je pronađen na tim lokalitetima, i mi ćemo biti uključeni zajedno sa centrima za socijlani rad, kako bi se ta djeca zbrinula u sigurne kuće i kako bi se nastavio rad na ovom predmetu. Ono što je najvažnije jeste da je svih sedam osoba koji su bili uključeni u ovo za sada lišeno slobode, naglasio je Arnautović.

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužilaštvu TK izvještaj protiv ovih lica, te će biti predati u nadležnost ovog Tužilaštva. Nakon ispitivanja osumnjičenih odlučit će se koje dalje mjere prema njima će predložiti postupajući tužilac. Podsjetimo, izmjenom Krivičnog zakona radna eksploatacija djece i prisilno prosjačenje definisano je kao krivično djelo trgovina ljudima, za koje su propisane kazne zatvora od najmanje 10 godina.

(RTVTK)

Pročitajte...