Aiša Kamberović iz Šerića pravi cvijeće i nakit od hladnog porculana

Aiša Kamberović je mlada, krhka djevojka koja se odlučila okrenuti kreativnom radu i izradi najnježnijih cvjetova od hladnog porculana. No, Aiša je ustvari po struci i po zvanju rudarski inžinjer. Jedna od rijetkih dama u rudarskoj opremi. Za ovaj, po mnogima, isključivo muški posao odlučila se još u djetinjstvu, a nakon što je kao jedna od najbojih u svojoj klasi završila fakultet imala je priliku kratko i raditi taj, ni malo lak posao. Prerasude ni podsmijavanje kolega, kaže nikada nije osjetila, a ljubav prema ovom zanimanju bila je jača i od njegove težine. To je kaže Aiša posao koji bi voljela raditi te se nada da će uskoro dobiti priliku da se i na tom polju dokaže. Nakon što je odradila pripravnički rad Aiša je započela borbu u traženje posla u struci. No kako pomaka nije bilo uzela je stvar u svoje ruke. Istraživala je po internetu tražeći nešto novo i drugačije. Da bi potom nabavila potreban materijal i krenula je u svoju porculansku avanturu.

Ubrzo je Aiša uspela je da svoj hobi dovede do perfekcije. Živopisne boje i krhkost latica potvrde su nevjerovatnog umjeća, ali i posvećenosti, koja je ubrzo prepoznata pa su počele stizati brojne narudžbe iz cijele BiH. Najčešće se naručuje kraljica cvijeća ruža ali i Aišini zumbuli su dosta traženi. Za njihovu izradu Aiši treba po par sati, ali zbog sušenja proizvod treba da odstoji i do 24 sata. Ipak trud se iplati jer se dobije trajan proizvod. Ukoliko se brinete o njemu ovo cvijeće će vas radovati onoliko dugo koliko vi to želite, dok vas prirodno cvijeće raduje svega nekoliko dana godišnje.

U stvari, hladni porculan se naziva plastična masa za umjetničko modeliranje. Ne postoje tačne informacije o historiji njegovog pronalaska. Može se samo nagađati zašto se ova masa za modeliranje zove hladni porculan. Najvjerovatnije zato što su proizvodi napravljeni od nje zapravo slični raznim porculanskim stvarima. Ipak u rukama mlade Aiše Kamberović hladni porculan dobiva sasvim novu dimenziju jer većina ljudi oduševljena njenim cvijećem, želi da ga pomiriše. S obzirom da ovo cvijeće djeluje zaista magično i realistično.

Njen rad možete pratiti i na FB stranici Creative Corner Aisa.