Ajvatovica: Mjesto gdje priroda diše, a duša se ispuni vjerom i nadom

Vruće i sparno vrijeme nije zasmetalo mnogim vjernicima da dođu u Prusac kod Donjeg Vakufa, kako bi prisustvovali centralnom događaju u programu obilježavanja 509. „Dana Ajvatovice“.

Među njima je bio 73-godišnji Bećir Alić iz Konjević Polja, koji je najveće dovište muslimana u Evropi posjetio četvrti put.

– Za mene je ovo nešto veliko, veličanstveno. Dolazit ću dok sam živ, a kada ne budem mogao jahati konja, naći ću načina, samo da se održi tradicija. Penzioner sam, imam šestero djece i svi su u Švicarskoj. Volio bih da su i oni došli, jer ovo vrijedi vidjeti i doživjeti – kazao je.

U grupi konjanika koja je stigla u Prusac iz pravca Srebrenice i Zvornika bio je Avdo Mehmedović.

-U Memorijalnom centru u Potočarima klanjali smo u petak džumu i navečer krenuli jašući trinaest konja za Ajvatovicu. Jučer smo stigli u Donji Vakuf, a sinoć oko sedam sati u Prusac. Žao mi je što nemamo veću podršku, i što nas danas ovdje nije više – kaže.

Bišćanka Mejrema Hodžić peti put posjećuje Ajvatovicu, a nada se da će to činiti i ubuduće.

-Sve je predivno. Prošle godine smo pješice došli do ovog mjesta, i bilo je veoma naporno. Zato smo, ovaj put, odlučili da dođemo autom. Riječima se ne može opisati ono što osjećam u ovom trenutku – kazala je.

Semin Kaniža je došao iz Austrije u rodni Prusac, jer nije želio propustiti jedan od najznačajnijih događaja za njega u godini.

Ostavio je, veli, sve obaveze da bi bio na Ajvatovici sa svojom rodbinom i prijateljima.

-Ajvatovicu sam zavolio još kao dijete, i ona će imati uvijek posebno mjesto u mom srcu. Lijepo je biti dio jedne tradicije, koju trebaju njegovati i sve naredne generacije – dodao je.

Mediha Čordaklija iz Sarajeva kaže da je o Ajvatovici do sada sve čula, i da nije prvi put prošla kroz Ajvaz-dedinu stijenu.

-Lijepo je, organizacija je dobra, program kvalitetan. Nadam se da ćemo svi biti zdravi, i da ćemo opet doći – kazala je.

Svoj današnji dolazak na Ajvatovicu pamtit će i Omer Mahovčić iz Lukavca, koji je prvi put u Pruscu.

-Za ovo dovište sam i ranije čuo, ali nisam imao priliku da dođem. Sada sam penzioner, imam više vremena i mogu da dolazim – ističe.

Njegov komšija i prijatelj Džemal Osmić je na poseban način opisao svoj boravak na Ajvatovici.

-Čovjek ovdje ima takav osjećaj da sve diše, priroda, zrak…Dok je hodža učio, sve okolo je zvonilo, ni ptice se nisu čule, srce je nekako zaigralo, a duša se napunila vjerom i nadom u bolje – kazao je.

Pročitajte...