Aktivnosti i planovi Agencije za privatizaciju TK u 2021. godini

Agencija za privatizaciju TK ima niz definisanih aktivnosti za 2021. godinu, koje se tiču zaštite imovine u susjednim zemljama ali i učestvovanja u nizu pravnih sporova. Također, planirano je i otvaranje Ureda za EU integracije pri Kantonalnoj agenciji za pivatizaciju, za koji je inicijativa pokrenuta preko Skupštine TK.

Novinarka: Devleta Brkić

Planirane aktivnosti Agencije za privatizaciju TK za 2021. godinu prije svega odnose se na pasivne podbilanse, odnosno zaštitu naše imovine u susjednim zemljama, kazao nam je direktor Admir Čavalić.

– Ono što je novina jeste da smo i u Hrvatskoj identificirali određenu imovinu i treba tek da uđemo u proces zaštite iste, ako je to shodno našim nadležnostima. Druga bitna stvar jeste da mi sudjelujemo u nizu pravnih sporova, pravnih pitanja vezano prije svega za javno-komunlna preduzeća. U 2021. godini očekujemo još dodatnih presuda u našu korist i to je jedna praksa, gdje iz godine u godinu imamo uglavnom odlične rezultate. Ono što je novina jeste da ćemo nastaviti sa praksom osposobljavanja pravnika, ekonomista koji mogu kroz stručno osposobljavanje biti u Agenciji za privatizaciju TK, kazao nam je Čavalić.

Preko Skupštine TK pokrenuta je inicijativa za formiranje Ureda za EU integracije pri Kantonalnoj agenciji za privatizaciju.

– Taj ured bi imao za cilj da aplicira na IPA fondove i da donosi konkretnu korist za TK, odnosno sredstva u vidu od nekoliko desetina miliona KM godišnje. Ono što je specifično jeste da bilo kakvi procesi vezani za privatizaciju idu dosta sporo, međutim rezultati su itekako dobri za čitav TK, građane i privredu, dodao je Čavalić.

Jedan od glavnih razloga zašto proces privatizacije ide sporo, smatra Čavalić, jeste taj da je ono što je ostalo da se privatizira uglavnom vezano za domen politike, odnosno donošenje odluka od strane određenih vlada ili Parlamenta Fedracije BiH.

– Ono što je nama ostalo jesu određeni poslovni prostori na području TK koje planiramo prodati u ovoj godini. Vođen je niz pregovora sa zainteresovanim kupcima. Imamo izuzetno dobrih poslovnih prostora koje možemo ponuditi za kupovinu naravno transparentno javno kroz nadmetanje, istakao je direktor Čavalić.

U godini koja je iza nas Agencija za privatizaciju dodatno je identificirala imovinu u Srbiji, te je po prvi put izvršen prijem osoba za stručno osposobljavanje. Agencija je maksimalno otvorena za javnost i učinjena transparentnom, poručio je Čavalić.

(RTVTK)

Pročitajte...