Alergije su veliki problem svakog trećeg čovjeka na svijetu

U posljednjih šezdeset godina zabilježen je porast alergijskih bolesti u svijetu. prema istraživanjima, svaki treći građanin svijeta boluje od jedne ili višealergijskih bolesti. A kako su april i maj, mjeseci kada počinju sezonske alergije o tome je itekako bilo riječi na Simpoziju četvrti alergološki dani koji je organizovala Klinika za plućne bolesti UKC-a Tuzla. Pored toga, prezentirani su najnoviji rezultati istraživanja i iskustva iz svijeta sa ovom bolešću koja je veliki problem u svijetu.

Vrijeme je sezonskog alergijskog rinitisa, kožnih alergija i alergijske astme. Oni koji imaju problema sa alergijama, naročito na polen, već su iskusili probleme, koje im alergija donosi. No okidači za alergije su i duhanski dim, zagađenje okoliša, klimatske promjene i virusne infekcije, upozoravaju stručnjaci. Stoga oprez.

  • Sezonske alergije počele su ranije, pogotovu kada smo imali polen drveća, naročito lijeske, vrbe i breze. Sad slijede poleni trava. Imamo pojavu sezonskog alergijskog rinitisa i alergijske astme. Također imamo dosta kožnih alergija u ovom periodu i preporučujem svima građanima koji imaju alergijsku dijatezu da ne izlaze u ranim jutarnjim satima kada je sunčano sa vjetrom, pojasnio je Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Ostale preporuke su da građani, ukoliko mogu, posao obavljaju poslijepodne, da nošenu odjeću ostavljaju u posebnim prostorijama da otkuhavaju odjeću te da dječije plišane igračke ostavljaju u zamrzivaču, jer su idealne za skupljanje grinja. Treba znati i da lijekovi, koji se propisuju za liječenje alergijskih oboljenja, uglavnom smanjuju simptome ali ne liječe osnovnu bolest. A ovo je godišnje doba kada se povećava broj pacijenata sa alergijskom upalom sluznice nosa.

  • Oboljenje nosa, alergijski rinitis, uveliko smanjuje kvalitet života, dovodi do velikog odsustvovanja sa posla, djece iz škola, stvara velike finansijske gubitke, prema tome sva istraživanja u tom pravcu će dovesti do poboljšavanja kvaliteta života i radne aktivnosti odraslih i djece, pojasnio je Fuad Brkić, načelnik Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC-a Tuzla.

Sa alergijom ponajviše problema imaju najmlađi.

  • što se tiče alergijskih bolesti kod djece, one su bolesti novog doba, zapadnjačkog stila života i na neki način genetske presdispozicije gdje okolinski faktor to može da pospješi. Spadaju u hitna stanja u pedijatriji jer se mora promtno djelovati, kazal je Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC – Tuzla.

Simpozij je vezan i uz Svjetski dan astme od koje u svijetu boluje 300 miliona ljudi a godišnje umre 250 hiljada ljudi. U Tuzli je ipak postignuta dobra kontrola astme jer nema slučajeva akutnih egzacerbacija i teške astme. Godišnje, na Klinici za plućne bolesti leži oko 50 pacijenata, što kako ocjenjuju nije velika frekvenca hospitalizacije oboljelih od astme.