AM SDA TK: Javna podrška članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću

Bosna i Hercegovina je država koja ima svoj hiljadugodišnji pravni subjektivitet i kontinuitet. Autohtonost, otvorenost za druge i drugačije, sinkretizam u kulturi daju nam za pravo da mnogim možemo biti primjer i podučavati druge  ovim civilizacijskim vrijednostima.

Međunarodno priznat suverenitet  i subjektivitet Bosne i Hercegovine obavezuju nas da poštujemo  institucije i organe Bosne i Hercegovine.  Od izabranih i imenovanih državnih zvaničnika tražimo, najnormalnije, jedino ispravno, diplomatski ustaljeno i prihvatljivo ponašanje u zagovaranju interesa države i institucija koje predstavljaju. Od istih tražimo da se njihovo djelovanje  ogleda u nedvojbenom i bez kompromisnom poštivanju suveriniteta i integriteta Bosne i Hercegovine.

Po našem sudu Bosna i Hercegovina može biti našim susjednim zemljama Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori ravnopravan partner,  u svim procesima koji nisu na štetu naše Države.

Stav člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Bakira Izetbegovića izrečen u Beogradu u kontekstu zagovaranja subjektiviteta i suvereniteta u donošenju odluka, uz jasan stav da će Bosna i Hercegovina svoje odluke donosti samostalno u Sarajevu – glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a ne slijediti odluke donesene u  Beogradu –  glavnom gradu Srbije, podržavamo i smatramo da je državnički čin koji zaslužuje podršku svih građana Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je multilateralna, multietnička, autonomna i jedino kao takva može opstati.  Svako zagovaranje politika u pravcu degradiranja njenih institucija i organa je neprihvatljivo i izdajnički  čin za Bosnu i Hercegovinu u sve njene narode.

Predsjednik Asocijacije mladih KO SDA TK

Midhat Čaušević

Pročitajte...