Kako zaštititi djecu u medijskom prostoru (VIDEO)

Kao zaštiti djecu od političkih i komercijalnih uticaja medija, kako javno zagovarati dječija prava i izvještavati na način da očuvamo dostojanstvo djeteta pitanja su na koje odgovore sadrži nova publikacija naslova – Mediji u najboljem interesu djeteta. Promotor publikacije u izdanju Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine je organizacija UNICEF, a promocije su danas organizovane u Tuzli i Zenici.

izvještava Azra Mešić

Najbolja namjera onoga ko plasira informaciju putem medija u javnost nije uvijek u najboljem interesu djeteta. Vrlo često su djeca u javosti predstavljena kao žrtve bez analize o tome kako će se određeno tretiranje njihovog slučaja reflektovati na njih i okruženje u kojemu žive, kažu autori publikacije – novinari, zagovarači promocije dječijih prava. Zato sve kreatore medijskih sadržaja pozivaju na poštivanje najviših moralnih normi i etičkih standarda.

– Mi trudeći se da ispoštujemo uređivačke politike i vlasnike medija i broj klikova, jako često pravimo greške. Po meni je najveća odgovornost na nama iz medija, čak i više nego na obrazovnom sistemu, institucijama. Pozvat ću se na slučaj djevojčice od 12 godina koja je nedavno kidnapovana, pa smo saznali da je imala i doborvoljne ili nedobrovoljne seksualne odnose, a šta smo tom informacijom miu medijima dobili? Ništa? A da li smo tom djetetu napravili haos od života? Jesmo, kaže Zoran Ćatić, novinar eFM radija, jedan od kreatora publikacije.

Na izdanju koje nosi naslov ”Mediji u najboljem interesu djeteta” radilo je 20 iskusnih novinara i komenatora. Kroz različite primjere dali su smjernice za ispravan odnos prema tretiranju maloljetnika, djece sa poteškoćama u razvoju, delikvenata, djece kojoj treba liječenje i djece u različitim drugim situacijama. No, ova pulikacija nije namijenjena samo novinarima.

Zato što se vrijeme mijenja i naš odnos se mijenja i nisu samo novinari kreatori medijskih sadržaja. Nisu samo ni njihovi sagovornici. Nego smo svi mi koji smo prisutni na društvenim mrežama i koji smo kreatori tih sadržaja, kaže za RTVTK Nela Kačmarčik, voditeljica odjela za komunikacije UNICEF-a u BiH.

Smjernice za zaštitu djece u medijskom prostoru i vremenu osim u printanom izdanju dostupne su i online na stranicama bosanskohercegovačkog predstavništva UNICEF-a, a s novim iskustvima sa kojima se u organizaciji UNICEF upoznaju na promocijama širom Bosne i Hercegovine u najavi je i drugo dopunjeno izdanje.

Pročitajte...