Ambasador Sjeverne Makedonije posjetio Općinu Lukavac

Ambasador Republike Sjeverne Makedonije u našoj zemlji Ekrem Ebibi posjetio je danas Općinu Lukavac gdje se sastao sa načelnikom Edinom Delićem. Povod posjete je ideja o bratimnjenju ove Općine sa Općinom Saraj i uspostavljanje boljih ekonomskih i drugih odnosa, kako bi se bolje iskoristili potencijali koje imaju.

Općine Saraj i Lukavac imaju jako puno sličnosti, zbog čega zajedno mogu učinit mnogo na poboljšanju ekonomskih i privrednih odnosa između Republike Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, istaknuto je danas tokom prve službene posjete ambasadora ove zemlje općini Lukavac. Ambasador Ekrem Ebibi smatra da su Sjeverna Makedonija i BiH dvije države koje su primjer za dobre, tradicionalne prijateljske odnose ali da se moraju poduzeti određene mjere kako bi se saradnja i na drugim poljima popravila. Jedna od tih mjera upravo je i bratimljenje ove dvije općine.

– Gradonačelnik Općine Saraja prihvatio je ovu moju ideju. Istakao je da je to odličn ideja, jer mi smatramo da kada lokalne samouprave imaju odličan odnos u privredi one mogu pridonijeti poboljšanju globalnih odnosa između dvije države. Mi zajedno ćemo da širimo naše konekcije u regiji i van regije da bi doprinijeli boljitku cijele regije, naglasio je ambasador Ebibi.

Sporazum o saradnji i bratimljenju značajno bi uticao na povezivanje privrednih, kulturoloških, turističkih i drugih potencijala ove dvije općine stava je načelnik Edin Delić. Naglašava da im je zajedničko to da dijele iste civilizacijske vrijednosti, te da žele osigurati prosperitet, razvoj i kvalitetan život svojim građanima.

– Stvarno možemo naći jako puno zajedničkih tačaka. Ja se radujem da je njegova ekselencija vidjela i prepoznala Lukavac, i da ćemo iksoristiti ovo vrijeme da i Ambasada Republike Sjeverne Makedonije podigne svoj aktivizam i uticaj i poveže naše prostore. Mi ćemo biti partner koji će nastojati svoj dio posla završiti što je lvalittenije moguće, kazao je načelnik Delić.

Bratimljenje općina dvije prijateljske zemlje jedan je od načina stvaranja mostova između naroda, poručeno je danas.

(RTVTK)

Pročitajte...