Vanredna sjednica OV: Javna biblioteka Lukavac bit će pripojena JU “Centar za kulturu”

Vanredna sjednica Općinskog vijeća Lukavac održana je danas. Na dnevnom redu bio je prijedlog Odluke o pripajanju Javne ustanove “Javna biblioteka” Lukavac Javnoj ustanovi “Centar za kulturu” Lukavac. Razmatran je i prijedlog Odluke o imenovanju punomoćnika za učešće u radu i odlučivanju skupština privrednih društava sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti općine Lukavac.

Javna biblioteka Lukavac bit će pripojena Javnoj ustanovi “Centar za kulturu” odlučili su vijećnici OV Lukavac na danas održanoj vanrednoj sjednici. Kako je istakao predsjedavajući OV radi se o racionalnom potezu.

– Imamo JU Biblioteka koja ima tri uposlena, direktora, Upravni odbor od tri člana, tako da se u posljednje vrijeme javio problem funkcionisanja ove javne ustanove zbog ljudi koji su na bolovanju i koji izvršavati svoje radne obaveze. Naše je opredjeljenje da ta ustanova pruža usluge građanima svaki dan do 22 sata. Studenti i učenici će na taj način moći koristiti prostor i vikendom, pojasnio nam je predsjedavajući Suad Salibašić.

Vijećnici su razmatrali i prijedlog odluke o imenovanju punomoćnika za učešće u radu i odlučivanju skupština privrednih društava sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Općin Lukavac.

– Ovdje smo imali jednu nedoumicu kada je u pitanju uredba iz 2019. godine koja nije precizirala ko ustvari imenuje punomoćnike. Naše je opredjeljenje da izbjegnemo te dileme, da ta imenovanja radi OV, budući da je OV ustvari osnivač svih tih javnih preduzeća, dodao je Salibašić.

Usvajanjem ove odluke imenovani su punomnoćnici i njihovi zamjenici u JKP Rad, Veterinarskoj stanici te u dva novoosnovana javna preduzeća Vodovod i kanalizacija i Putevi i komunikacije Lukavac.

(RTVTK)

Pročitajte...