Ambasadori zemalja članica PIK-a danas o inicijativi SDA za promjenu imena RS-a

Sjednica je sazvana na zahtjev ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova isti dana kada je SDA obznanila kako u narednom periodu namjerava uputiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Ivancov se jučer sastao s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom kojeg je upoznao o tome da će danas biti održana sjednica PIK-a povodom “antidejtonske inicijative i zahtjeva SDA da se mijenja ime Republike Srpske”.

Pored ruskog ambasadora oglasila se i Misija OSCE-a u BiH iz koje su poručili da je inicijativa SDA nepoželjna te da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta, Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku.

Delegacija Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, u saglasnosti sa šefovima misija zemalja članica EU u BiH, medijima je dostavila saopćenje za javnost u kojem pozivaju sve političke stranke da se suzdrže od političkih manevara u cilju skretanja pažnje sa stvarnih problema s kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

O svemu se oglasio i visoki predstavnik međunarodne zajednice (OHR) u BiH Valentin Inzko koji je kazao da je najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima.

Rukovodstvo SDA poručilo je međunarodnim faktorima u BiH kako oni ne prihvataju navode da je najava apelacije kojom će se tražiti otklanjanje diskriminacije u nazivu, ali i sistematske diskriminacije na prostoru entiteta RS, neodgovorna i kontraproduktivna, da dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima te da predstavlja “zapaljivi rječnik“.

“Nije najava naše apelacije izazvala tenzije, niti se u njoj koristi zapaljivi rječnik i podriva povjerenje među konstitutivnim narodima, već su, upravo suprotno, svakodnevne zapaljive izjave i postupci Milorada Dodika i drugih zvaničnika entiteta RS kojima se podriva povjerenje među narodima, i izostanak reakcije na njih, izazvali najavu ovakve apelacije”, tvrde iz SDA.

(RTVTK/KLIX)