Preminuo profesor Zdravko Grebo

Pofesor emeritus na Pravnom fakultetu Zdravko Grebo preminuo je jutros u Sarajevu u 71. godini.

Na Pravnom fakultetu predavo je više od 40 godina.

Bio je član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za ex-Yu, direktor Pravnog Centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije” i osnivač Otvorenog društva Bosne i Hercegovine (Soroševa fondacija).

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine, a postdiplomski studij i doktorat na Univerzitetu u Beogradu.

Dobitnik je Nagrade Evropskog kluba za mir i protiv rasizma i ksenofobije 1994., Ruzveltove medalje 1994. te Francuske legija časti 2003. godine.

Objavio je knjige: Marks i Kelsen, Pravni sistem SFRJ, Savremena administracija, Philosophy of Law, Loyla University, New Orleans, 1984.Savremena američka pravna teorija, Separat III programa RTS BiH 1989.Novi Ustav BiH, Theoris iuris, Sarajevo, 1993.,Elementi evropskog prava, urednik, Univerzitet u Sarajevu, 1994…

Dženaza profesoru emeritusu Zdravku Grebi kako saznaje Fena na Pravnom fakultetu bit će održana u petak na groblju Bare.

O ostalim detaljima će se više znati kasnije, rekli su u Dekanatu tog fakulteta gdje su Grebine kolege ostale zatečene viješću o smrti dugogodišnjeg kolege.

Pročitajte...