Ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini posjetila Tuzlanski kanton

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić primio je danas u radnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Švedske u BiH Nj. E. Johanu Stromkvist (Johanna Strömquist) sa saradnicima.

Premijer Hodžić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je upravo ambasadorica nama prijateljske Švedske prva ambasadorica koja je posjetila ovaj saziv Vlade Tuzlanskog kantona.

Tokom razgovora delegacije su se dotakle nekoliko tema, a to su prije svih intencije Vlade u pogledu borbe protiv korupcije, podizanja stepena transparentnosti rada Vlade, ekoloških projekata i aktivnosti koje se planiraju realizirati u cilju smanjenja aerozagađenja, ali i razvojnih programa koji će inicirati brži privredni rast i razvoj.

„Danas smo razgovarali o dosta uopštenim temama, ali smo se dogovorili da u narednom periodu upriličimo sastanke usmjerene ka određenim segmentima i programima djelovanja, kojima bi prisustvovali i resorno nadležni ministri i saradnici u Ambasadi, a na kojima će biti govora o specifičnim projektima koji bi se mogli realizirati u narednom periodu“, kazao je nakon sastanka premijer Hodžić.

„Drago mi je što sam danas u Tuzli i što sam imala priliku razgovarati sa premijerom Hodžićem. Dobri odnosi i veze između Švedske i ovog područja Tuzle su veoma čvrste već dugi niz godina. Danas smo razgovarali kako te veze i saradnju ojačati i kako možemo zajednički raditi na određenim pitanjima“, kazala je ambasadorica Stromkvist, te izrazila svoje zadovoljstvo intencijama u radu Vlade koje je danas prezentirao premijer Hodžić.

„Jako sam ohrabrena izlaganjem Premijera po pitanju njihovih aktivnosti u području borbe protiv korupcije, ali i drugim aktivnostima. Razgovarali smo o problemima zagađenja zraka i na čemu se može raditi kako bi se to zagađenje smanjilo, pogotovo iz razloga što je Švedska veoma posvećena ovom i drugim pitanjima u oblasti zaštite okoliša“ zaključila je Stromkvist, te istaknula očekivanje za nastavak saradnje sa Vladom TK na aktivnostima po pitanjima borbe protiv korupcije i zaštite okoliša, ali i drugim aktivnostima koje će pomoći Bosni i Hercegovini da postane članicom Europske unije.

 

Pročitajte...