Uskoro početak gradnje zdgrade Osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli

Kantonalna vlada danas je, između ostalog, izmijenila Plan robnih rezervi za period 2020-2024. godina, kao i Plan robnih rezervi za 2021. godinu koji je usklađen sa četverogodišnjim planom. Na današnjoj sjednici prihvaćen je i  Izvještaj o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za period januar – decembar 2020. godine. Prva faza izgradnje Osnovne i srednje muzičke škole „Čestimir Mirko- dušek  koja obuhvata građevinske radove trebala bi biti završena do avgusta ove godine, rečeno je danas nakon sjednice Vlade TK.  Naime, kantonalna Vlada je osigurala 47 hiljada maraka za uplatu rente koja je bila ključna za dobijanje građevinske dozvole.

Jedan od strateških projekata Kantonalne vlade je izgradnja Osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli. Realizacijom ovog projekta svaraju se kvalitetniji uvjeti koji su specifični za muzićko obrazovanje, ističu iz Ministarstva obrazovanja i nauke TK. „Radi se o novom, savremenom, funkcionalnom i veoma lijepom objektu koji će pružiti sve potrebne uslove za kvalitetno odežavanje nastave muzičkog obrazovanja“, rekao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK

Posljednji uvjet za početak realizacije projekta bilo je dobijanje građevinske dozvole.„Mi smo u petak dobili građevinsku dozvolu. posljednji uslov da se dobije građevinska dozvola je uplata rente, što je obezbijedila Vlada TK”- istakao je ministar Baraković.

Za rentu koja je bila ključna za dobijanje građevinske dozvole Vlada TK obezbijedila je 47  hiljada maraka. „Mi ćemo kako projekat bude odmicao u realizaciji sagledati koja su to dodatna sredstva kako bi se objekat  u potpunosti završio i o tome ćemo u narednim preiodima obavještavati javnost“- rekao je Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Implementator projekta je UNDP koji je već obezbijedio se uvjete za raspisivanje tndera. Završetak prve faze projekta vrijednosti oko milion maraka očekuje se do kraja avgusta. Ostale faze gradnje Osnovne i srednje muzičke škole realiziraće se shodno obezbijeđenju sredstava. Očekuje se da će se usvajanjem Budžeta Grada Tuzla za ovu godinu biti izdvojeno dodatnih 70 hiljara maraka za ovaj projekat. Time ostaje da se obezbijedi oko 200 hiljada maraka za finalizaciju projekta ističu iz Vlade TK.

Vlada TK danas je usvojila Izvještaj o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za prošlu godinu.  Službenici Uprave policije tokom 2020. godine  pronašli su i evidentirali 12.524 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil što je za 1809 migranata više nego u 2019. godini. U posmatranom vremenskom periodu evidentirano je 218 sigurnosno interesantnih događaja u kojim su učestvovali migranti.

 „U 2020. godini evidentirano je jedno krivično djelo ubistva, 2 krivična djela ubistvo u pokušaju, 5 krivičnih djela razbojništvo, 2 krivična  djela razbojnička krađa, 8 krivičnih djela nanošenje teške tjelesne povrede, 5 krivičnih djela teške krađe, jedno krivično djelo krađe, 3 kr. djela narušavanja nepovredivnosti doma i jedno krivično djelo oštećenje tuđe stvari“, rekla je Amra Kapidžić, portparol MUP-a TK.

Od 29 krivičnih djela, 25 je rasvjetljeno zahvaljujući brzoj reakciji policijskih službenika. Trenutno je za 8 migranata određena mjera pritvora, dok se dva migranta nalaze na izdržavanju kazne zatvora u KPS Tuzla. I u ovoj godini Uprava policije nastaviće sa aktivnostima koje se tiču očuvanja sigurnosti na području TK koja se ogleda u povećanom prisutvu policijskih službenika na lokacijama gdje se prema njihovim saznanjima nalaze migranti kao i duž čitve trase njihovog kretanja.