Ambrosi: Vrijeme je za dogoročna rješenja migracija u BiH

Šef osoblja Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Eugenio Ambrosi izjavio je danas u Sarajevu da je potrebno pripremati se za sveobuhvatan sistem upravljanja migracijskim tokovima u BiH razmatranjem dugoročnih rješenja.

– To uključuje dobrovoljno vraćanje migranata u zemlje porijekla, zatim spajanje porodica kod onih migranata čiji članovi porodice imaju zakonit boravak u drugim zemljama, te podrška vlastima oko readmisije sa zemljama porijekla – rekao je Ambrosi.

Na završetku svoje posjete BiH Ambrosi je naveo da je zadovoljan napretkom radova na izgradnji trajnog centra za smještaj migranata “Lipa” koji bi trebao biti završen za nekoliko sedmica.

Dodao je da je u razgovorima s predstavnicima bh. vlasti fokus bio na tome da humanitarni odgovor na migracijske tokove kroz BiH mora biti nastavljen.

Ambrosi je poručio da je posebno važna podrška lokalnim zajednicama koje su domaćini migrantima, kako bi smanjili pritisak i poteškoće s kojim se zbog toga suočavaju.

– Također, neophodno je pojačati regionalnu saradnju koja ne bi uključivala samo susjedne zemlje, već i Evropsku uniju čija vanjska granica je BiH a migranti imaju namjeru da se kreću ka njoj – potcrtao je Ambrosi.

Pročitajte...