Bratić: MUP RS i Tužilaštvo moraju brzo i efikasno da djeluju

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i Tužilaštvo RS moraju brzo i efikasno da djeluju, kazao je zastupnik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, član Predsjedništva SDA Senad Bratić, koji je komentirao nedavna dešavanja u entitetu RS, a koja kod povratnika stvaraju osjećaj nesigurnosti.

On je podsjetio da su javno pjevane nacionalističke pjesme u Zvorniku, zatim je postavljen mural Ratku Mladiću u Foči, a u Prijedoru postavljanje naljepnica “Ulica Slobodana Miloševića” na saobraćajni znak u naseljima u kojima pretežno žive Bošnjaci.

– Ne mogu kazati da povratnici strahuju, jer da je tako ne bi se vratili prije 20 godina na svoje, ali kod naše djece i omladine to šalje poruku da nismo dobro došli. Mislim da se ovo može promijeniti na bolje ukoliko MUP RS i Tužilaštvo brzo i efikasno djeluju i time pokažu da mo bez obzira na nacionalnu pripadnost, svi jednaki pred zakonom.

Lokalne vlasti, kaže on, reagiraju od slučaja do slučaja, od sredine do sredine, a negdje se ograđuju od incidenata pojedinaca.

– Mislim da se ovo pitanje suštinski može riješiti reagiranjem nadležnih institucija, kako na prostoru ovog tako i drugog entiteta. Mislim da će to biti najbolja poruka za suživot i za budućnost na prostoru čitave BiH – zaključio je Bratić.

Pročitajte...