Američki predsjednik Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un bez dogovora u Hanoiju

Razgovori s američkim predsjednikom o nuklearnim pitanjima mogli bi uroditi dobrim rezultatima, izjavio je sjevernokorejski lider Kim Jong-un, odgovarajući prvi put na pitanje stranih novinara.

– Prerano je za prognoze, ali ne bih rekao da sam pesimista – odgovorio je sjevernokorejski čelnik na pitanje novinara Washington Posta o mogućem ishodu samita s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), prenosi Index.

– U ovom mi se trenu zaista čini da će rezultati biti dobri – dodao je Kim na kratkom brifingu s novinarima u hotelu “Sofitel Legend Motropole” u Hanoju.

Američki predsjednik Donald Tramp pohvalio je odnos sa sjevernokorejskim liderom, ponovivši nekoliko puta da “nema razloga za žurbu, brzina mi nije važna. Važno je da postignemo pravi sporazum.”

– Veoma mi je drago što neće biti testiranja – istaknuo je Tramp, aludirajući na sjevernokorejsku pauzu u testiranju nuklearnih i interkontinentalnih raketa od 2017. godine. Ponovio je i da Sjeverna Koreja, prema njegovom mišljenju, može biti “ekonomska sila” ako dvije strane postignu sporazum.”

Predsjednici Donald Tramp i Kim Jong-un se nisu pojavili na ručku, a niko ne zna zašto. Kako prenose agencije, Tramp i Kim razgovore će završiti nešto ranije nego što je bilo planirano. Navodno je otkazana ceremonija potpisivanja sporazuma, a Tramp je otišao u hotel. Pres-konferenciju će održati dva sata ranije nego što je bilo najavljeno, a odmah nakon presice Tramp će odletjeti u SAD, potvrđeno je iz Bijele kuće.

Pročitajte...